Doorgaan naar artikel

Greenco kiest niet voor integratie binnen DOOR

Greenco kiest niet voor integratie binnen DOOR

Greenco kiest niet voor integratie binnen DOOR

Tomatenbedrijf Greenco stapt per 2018 uit coöperatie DOOR om zelfstandig de markt te betreden.

Samenwerkingsgesprekken met telersvereniging Prominent binnen DOOR leidden tot deze keuze. Een zelfstandige plek binnen DOOR naast Prominent past niet in het coöperatiebeleid.

Jan Opschoor, directeur van DOOR: “Binnen DOOR zitten we op een koers van verdere ontwikkeling van samenwerking tussen en binnen de merken. Je kiest dus of voor innige samenwerking binnen de coöperatie of een andere koers, waarbij je op onderdelen kan blijven samenwerken. Beide hebben dan de handen vrij. Dat gaat nu gebeuren. In feite is dit dan een formaliteit.”

Ontvlechten

Prominent zal zijn ontwikkeling als tomatenspecialist voortzetten binnen coöperatie DOOR in samenwerking met de andere vier merken binnen de coöperatie. Opschoor: “Partijen kunnen zich nu verder doorontwikkelen. Ontvlechten is niet echt nodig. We werken met commerciële teams per merk. Dat zijn er – met Greenco – nu nog zes.”

Integratie en groei

Greenco is een tomatenbedrijf waarbij exploitatie en eigendom van meerdere bedrijven zijn samengevoegd. Bij Prominent lopen gesprekken om juist dat verder vorm te geven. De telersvereniging heeft al drie teeltbedrijven in eigendom. Over verdere opzeggers doet DOOR nu geen uitspraak. Opschoor: “Het is in deze fase niet relevant. Volgend jaar groeien we, dat kan ik nu al wel zeggen.”

De producentenorganisatie voorziet de komende jaren een autonome groei bij leden van 100 hectare. Het gaat grotendeels om bekende projecten als Schenkeveld langs de A4, Jan van Marrewijk in Dinteloord, Sweetpoint in Middenmeer en VD Holland in Andijk. Deels gaat de nieuwbouw in fases.

Keuze voor zelfstandigheid

Jos van Mil, mede-eigenaar Greenco: “We willen de vrijheid houden om met alle partijen samen te werken en niet in een keurslijf gedwongen worden. Het lijkt ons een beter idee om dit zelf te organiseren, vandaar de keuze voor zelfstandigheid. Het is niet zo dat dat we naar een andere telersvereniging stappen. We blijven samenwerken met The Greenery. Dat is voor ons belangrijk, maar we blijven ook gezamenlijk optrekken met de partijen binnen DOOR.”

“We wilden helderheid geven. Vandaar dat we voor 1 juli die keuze hebben gemaakt. We hebben gesproken met Prominent over hoe we gezamenlijk de markt zouden kunnen benaderen, maar er zijn toch verschillen in product en strategie. We willen onze eigen weg daarin bewandelen.”

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin