Doorgaan naar artikel

‘Gong in de kamer’

Niet alleen met yoga kun je je hoofd leegmaken.

Mijn vriendin heeft me zo ver gekregen: ik ga sporten. Jawel, vanaf nu ga ik iedere week naar yoga. Heerlijk, een uur lang je hersens leegmaken. Adem 4 keer in en uit. Adem 4 keer met teugjes in en adem weer uit. Adem in en adem met 4 stopjes uit. Braaf lig ik op mijn matje en zie mijn vriendin haar uiterste best doen. Regelmatig wordt er een opmerking in het luchtledige geplaatst, maar het is me meteen duidelijk dat die voor mij bestemd is. Ik voel me een stijve hark en mijn lichaam geeft op niet mis te verstane wijze pijnlijk duidelijk aan dat ik richting Sarah ga. Nadat we de maangroet hebben gedaan – die me na 4 keer nog niet duidelijk is – moeten we nog eenmaal in kleermakerszit gaan zitten. Leg je handen op je knieën met je handpalmen naar boven. We ademen dadelijk uit met een hammmmmmm en laten dat door ons lichaam en hoofd gaan.

Zweverig typetje

Al zittend op mijn knusse kussentje kan ik het niet laten om de hammmm te vergelijken met ritjes op de tractor. Dat is net zo’n eentonig geluid in mijn hoofd en het is iets waar je hartstikke aan moet wennen.

Al die boeren, al die tuinders, al die loonwerkers zijn van die zweverige typetjes die op de tractor bezig zijn hun hersens leeg te maken

Ik denk terug aan een opmerking van mijn man: “Word je nou zo’n zweverig typetje?”, maar plotseling begin ik het te snappen: al die boeren, al die tuinders, al die loonwerkers zijn van die zweverige typetjes die op de tractor bezig zijn hun hersens leeg te maken. Ze zijn intussen zo getraind dat ze dit tot wel 10 uur per dag vol kunnen houden. Dan is het natuurlijk wel heel dom van ons als vrouwen om te bedenken dat die heren als ze binnenkomen nog iets voor ons kunnen doen.

Rustgevend gevoel

Het is gewoon helemaal leeg daarboven. Ze doen wel of het heel vermoeiend is, maar ze zouden net zo goed in Tibet in een klooster kunnen gaan zitten. Ik zit er aan te denken om nu zo’n grote gong in de kamer te hangen. Makkelijk om ’s avonds manlief uit zijn trance te halen en in de morgen rammel ik door de galm daarmee de kinderen uit hun bedden. De gedachte daaraan alleen al geeft me een heel rustgevend gevoel …

Bekijk meer

Share this

Jolanda Nooijen
Jolanda Nooijen

vollegrondsondernemer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin