Doorgaan naar artikel

‘Goede buren Schouten en Calon vertellen elkaar de waarheid’

Carola Schouten - Foto: ANP premium

Carola Schouten - Foto: ANP

Minister Carola Schouten hoopt op een goede samenwerking met buur LTO Nederland. Daar hoort soms een stevig gesprek bij.

‘Buurvrouw’ Carola Schouten hoopt op goede samenwerking met LTO Nederland. “Maar”, zo kondigde zij bij de officiële aftrap van het vernieuwde LTO Nederland alvast aan, “jullie zullen vast niet altijd content zijn met mij, en ik zal ook niet altijd content zijn met jullie.”

LTO Nederland verhuisde op de Haagse Bezuidenhoutseweg richting landbouwministerie. Beide voordeuren liggen amper 200 meter van elkaar. Donderdag 23 november maakten minister Schouten en LTO-voorzitter Marc Calon ‘noaberen’. Zij spraken af elkaar te tutoyeren. En Marc is welkom voor een kopje koffie, alleen niet elke dag.

Calon blij met ‘eigen’ ministerie

Calons verspreking over het ‘eigen’ ministerie is hilarisch, maar tegelijk veelzeggend. LTO Nederland is blij met een landbouwministerie én met Schouten. Als onderhandelaar en vicepremier van Rutte III heeft zij vrijwel alle LTO-inbreng gehonoreerd, stelt Calon.

In het vernieuwde LTO Nederland is de macht gedecentraliseerd. Landelijke vakgroepen hebben het voor het zeggen. De vakgroepen hebben nieuwe of herkozen voorzitters. Op hun eigen dossiers voeren zij het woord. In LTO-nieuwe stijl is geen plaats voor wetsovertreders, herhaalde Calon zijn dreigement bij zijn aantreden eerder dit jaar. Hij sprak toen nog over gele en rode kaarten.

Het signaal is ingegeven door de grootscheepse mestfraude, onlangs opnieuw in de publiciteit. De fraude schaadt het imago van de sector. De angst is zelfs dat deze meespeelt in de Brusselse afweging om opnieuw derogatie te verlenen.

Leveringsverbod sterker dan LTO-royement

Calons statement om wetsovertreders te royeren is stoer, maar tegelijkertijd krachteloos. Want waar ligt de grens? In het woud aan regels is een foutje snel gemaakt. En de vraag is of een LTO-royement afschrikwekkend werkt. Veel sterker, en daar ligt de kern, is een leveringsverbod. Ketenpartijen zouden daarover afspraken moeten maken. LTO, als het LTO-leden betreft, zou hierin een rol kunnen spelen.

Schouten wacht intussen het sectorplan van aanpak af om de rotte appels uit de mestketen te verwijderen. Dat moet verder gaan dan alleen een dreigement.

Delen

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin