Doorgaan naar artikel

Glastuinbouw schrikt hevig van effect fiscale correctie

De overheid wil een fout in belastingplannen voor glastuinbouw oplossen, maar daarvoor betaalt ieder glastuinbouwbedrijf straks onnodig meer.

Glastuinbouw Nederland probeert uit alle macht nog voor het verkiezingsreces het effect van een maatregel van de overheid te verminderen. Het ministerie van Financiën bracht eind vorige week een correctie uit op de wet Fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw. Daarin wordt een probleem opgelost voor een deel van de bedrijven, maar de oplossing is misschien erger dan het probleem. Het ministerie hangt aan de oplossing namelijk een hele grote rekening (dekking) die alle bedrijven moeten ophoesten. Voor het oplossen van het probleem is opgeteld € 75 miljoen nodig, denkt het ministerie.

Onnodig

Glastuinbouw Nederland denkt dat zoveel dekking helemaal niet nodig is en komt zelf uit op andere bedragen. “Iedereen gaat nu meer betalen voor een situatie waar ze niets mee te maken hebben. Plus het is niet nodig, omdat de dekking er wel is”, laat Glastuinbouw Nederland weten.

Het probleem dat is opgelost is buitengewoon complex, maar komt er op neer dat de behandeling van kleine en grotere wkk’s wordt rechtgetrokken voor fiscale vrijstelling. Daar had de sector om gevraagd, maar het ministerie van Financiën berekent dat daardoor de komende jaren € 75 miljoen extra moet worden opgehaald uit de geplande fiscale maatregelen voor de glastuinbouw.

Lastig traject

Probleem is ook dat de tijdsdruk enorm is om herstel van deze correctie rond te krijgen. Dat moet volgende week gebeuren (26 oktober) als amendementen in stemming komen in de Tweede Kamer.

Daarbij is de materie zo complex dat het aan kamerleden bijna niet uit te leggen is, stelt Glastuinbouw Nederland. “Bovendien is het gebruikelijk dat cijfers van het ministerie van Financiën niet betwist worden, anders is het einde zoek, maar hier is echt aanpassing nodig”, laat de brancheorganisatie weten.

Update na stemming – Lees ook: Verlengde afbouw tuinbouwtarief in wet opgenomen

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin