Doorgaan naar artikel

Verlengde afbouw tuinbouwtarief in wet opgenomen

Ook de stemming om sierteeltproducten van laag naar hoog btw-tarief te brengen verliep gunstig voor de tuinbouw.  Foto: ANP

Ook de stemming om sierteeltproducten van laag naar hoog btw-tarief te brengen verliep gunstig voor de tuinbouw. Foto: ANP

De tuinbouw krijgt tot 2035 korting op de energiebelasting op gas. De Tweede Kamer stemde voor een amendement met die strekking.

Ook een amendement dat een jaarlijkse evaluatie regelt van de effecten van het zogeheten ingroeipad van de afschaffing van de inputvrijstelling voor gas-wkk’s haalde een meerderheid bij de stemmingen die gisteren tot ver in de nacht duurden. In beide gevallen waren het voormalige coalitiegenoten VVD, CDA en ChristenUnie die het amendement indienden.

Steun van ‘oppositie’ nodig

Omdat de vierde voormalige coalitiepartij D66 niet vóór stemde was steun nodig uit de voormalige oppositie. Die kwam van PVV, BBB, JA21, SGP, en de Kamerleden Omtzigt, Van Haga en Den Haan. D66 liet zich niet overtuigen door het inzetten van de sectorspecifieke CO2-heffing voor de glastuinbouw.

Het via die heffing beprijzen van CO2-uitstoot van individuele glastuinbouwbedrijven zou een voldoende prijsprikkel moeten zijn om alsnog het verscherpte emissiedoel van 4,3 Mton CO2 in 2030 te halen. Via het amendement zijn daarvoor nu nieuwe tarieven in de wet opgenomen, oplopend van € 12,25 in 2025 tot € 17,70 in 2030.

Nieuwe kamer kan alsnog korting torpederen

Vandaag is de ‘oude’ Tweede Kamer met reces gegaan. Maar ook vandaag heeft GroenLinks-PvdA een initiatiefwet aangekondigd die regelt dat álle fossiele subsidies per 2030 afgeschaft moeten zijn. Stemmen over die wet is aan de nieuwe Tweede Kamer die na de verkiezingen op 22 november aantreedt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin