Doorgaan naar artikel

‘Geld hogere btw op AGF naar school- en werkfruit’

Foto: ANP

Foto: ANP

Een brede coalitie van artsen, wetenschap, tuinders, scholen en cateraars wil dat het geld van de btw-verhoging op AGF gaat naar veel ruimere school- en werkfruitregelingen.

Zij pleiten in een brief voor fiscale voordelen en ruimere distributieprogramma’s om dagelijks de consumptie van groente en fruit te verhogen.

Er is haast bij: de voorstellen zouden onderdeel moeten worden van het preventieakkoord dat minister Carola Schouten en staatssecretaris Paul Blokhuis voor de zomer opleveren om zaken als obesitas aan te pakken. Nu daalt de consumptie van groente en fruit in Nederland.

De brief moet een rol spelen in een aanstaand voedseloverleg in de Tweede Kamer.

Gezonde voeding op werkvloer in Arbo-wet

Een van de initiatiefnemers is Gert Mulder, directeur van GroentenFruit Huis. Hij pleit voor actief kabinetsbeleid door gezonde voeding op de werkvloer op te nemen in de Arbo-wet of fiscaal vrij te stellen.
Artikel gaat verder onder de foto

Directeur van GroentenFruit Huis Gert Mulder. - Foto: Roel Dijkstra

Directeur van GroentenFruit Huis Gert Mulder. – Foto: Roel Dijkstra

“Op het werk en zeker op school hebben we een bijzondere verantwoordelijkheid voor de gezondheid van kinderen en werknemers. Het verstrekken van gezonde voeding wordt gezien als loon in natura, maar andere beschermende maatregelen zoals helmen en schoeisel, zijn wel fiscaal vrijgesteld”, zegt Mulder.

Slechte gewoonten doorbreken

De ondertekenaars van de brief vinden het schrikbarend dat het overgrote deel van de kinderen en volwassenen nog steeds te weinig groenten en fruit eet. Kinderen eten daarbij nog geen 3% van hun groenten op school, waar zij een groot deel van de dag zitten. Daar zien zij een grote kans. Ook zouden gezonde schoolkantines de norm moeten worden in het voortgezet onderwijs.

Het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht is hoog, het aantal mensen met diabetes II en andere leefstijlgebonden ziekten stijgt en we eten nog steeds te veel suiker, vet en zout. Ondertussen hebben Nederlandse huishoudens in het afgelopen jaar 3% minder groenten en fruit gekocht.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin