Doorgaan naar artikel

‘Geen topproducties en nog geen hergroei prei’

Maaike Hop heeft in Wagenberg (N.Br.) een maatschap met haar vader, moeder en broer. Ze telen circa 35 hectare prei en 27 hectare andijvie/frisée.

Ze werken met 3 vaste medewerkers, tijdens seizoenpieken werken er 11 losse medewerkers. Ze telen op contract voor een groentesnijderij. “Dat gaat tegen afgesproken prijzen. Zo weten we waar we aan toe zijn”, geeft Hop aan.

Nog geen hergroei

Eind maart is Hop al aan het oogsten in de prei die voor de hergroei bestemd was. “Het ras is Harston. Die hergroei komt maar niet op gang en door de droogte in de zomer hebben we heel het seizoen door al geen topproducties gehaald. We liggen dus voor op ons rooischema, maar dat betekent ook dat je de kilo’s niet haalt en het financieel een slecht jaar is.”

Oppassen voor roest

Ook gezien het feit dat het gewas aan de jonge kant is, is de kwaliteit in orde. Wel is het oppassen voor roest. “Het zit er niet in, maar je kunt het nog wel verwachten. Het blijft zaak om dat goed in de gaten te houden.”

We planten op ruggen in verband met het makkelijker rooien met de klembandrooier

Planten op ruggen

De percelen rond Wagenberg die Hop in gebruik heeft, zijn zwaardere zandgrond en ook klei. “Normaal beginnen we in week 11 op zand te planten, maar door de natte grond is dat dit jaar week 12 geworden. Deze week kunnen weer niet verder, dus we moeten nog zo’n 2 hectare planten van de bijna 4 hectare die we al hadden willen planten. Wij planten op aardappelruggen op een afstand van 75 centimeter. We planten op ruggen in verband met het makkelijker rooien met de klembandrooier. Ook telen we op kilo’s, daarom staan ze ruimer dan voor de versmarkt. Bij ons staan gemiddeld 128.000 planten per hectare.” De ponsprei wordt aangegoten met water met daaraan toegevoegd Nova. “Dat is een biostimulant die de beworteling bevordert waardoor het gewas minder gevoelig is voor ziekten.”

Rassenschema

Hop start met het ras Krypton dat tot december geoogst wordt, daarna volgen Oslo en Pluston als winterrassen en het seizoen eindigt met Harston. “Dit jaar hebben we vroeg ook nog Floccus van Rijk Zwaan. Dat ras zou minder schotgevoelig moeten zijn en daarom geschikt voor de aller vroegste teelt.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Maaike Hop
Maaike Hop

Preiteler in Wagenberg (N-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin