Doorgaan naar artikel

Geen kruisbewegingen in hypermoderne koelcel

Bloemkoolteelt- en handelsbedrijf P.N. Slagter in Andijk heeft deze week een nieuwe verwerkingshal met 2.000 m2 koelcellen in gebruik genomen. Efficiënte logistiek en energieverbruik waren belangrijke aandachtspunten.

De nieuwe verwerkingshal bij P.N. Slagter is gebouwd omdat in de huidige verwerkingshal ruimtegebrek was ontstaan. Het voordeel van de nieuwe verwerkingshal is, naast meer ruimte, de logistiek. “De verschillende producten, de maten en het fust hebben allemaal een vaste plek. Er zijn geen kruisbewegingen meer. Alles verloopt in een vloeiende lijn. Al met al een verbetering van efficiëntie”, licht firmant en bouwbegeleider Koos Slagter toe.

Geen kou verloren

Daarnaast is de ruimte uitermate hygiënisch, geïsoleerd (ook wat betreft geluid), hoog en licht. Voor de koeling is geïnvesteerd in energiezuinige ammoniakinstallaties. De deuren zijn geïsoleerd en sluiten automatisch en snel. Hierdoor gaat geen kou verloren. “Eenmaal op temperatuur gebracht, verwachten we daarna weinig extra energieverbruik”, aldus Slagter.

De koelcellen hebben een oppervlakte van 2.000 m2, het tienvoudige van de cellen in de bestaande ruimte. Het gedeelte voor aanvoer, verwerking en laden groeide van 1.300 m2 naar 4.500 m2. Er zijn drie nieuwe laaddocks bijgekomen en één losdock. De officiële opening staat op de agenda voor januari 2022.

Marktaandeel bloemkool

Koos Slagter is samen met Ton Slagter verantwoordelijk voor de handel van hun eigen 170 hectare bloemkool en nog eens 120 hectare van drie andere bloemkooltelers. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen in bloemkool een marktaandeel van 10 tot 12% en richt zich op het hogere segment. Ook Romanesco, paarse en oranje bloemkool maken deel uit van het sortiment.

Om aan de vraag jaarrond te voldoen, wordt via een Belgische partij Spaanse bloemkool aangekocht en verkocht. Ton: “We telen niet zelf in Spanje, want je kunt niet alles goed doen. We focussen op onze eigen teelt van maart tot december en in de maanden daartussen hebben we het druk met planning, onderhoud van machines en bodem en andere vraagstukken.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin