Doorgaan naar artikel

Gasprijs nu was in herfst 2021 nog historisch record

Vraag en aanbod van gas lijken zich weer naar een wat normaler evenwicht te bewegen. De neergaande lijn van de prijsgrafiek in december wordt dit jaar doorgetrokken.

​Normaal blijft overigens nog steeds een ongelukkige term voor de gasmarkt. Want nog maar 15 maanden geleden was het moment dat de gasprijs boven de 50 cent per kuub uitkwam een historische dag. Historisch in negatieve zin, want zoveel hadden de grootverbruikers van gas, zoals de glastuinders, nog nooit hoeven betalen.

Telers staan nog niet te juichen

Nu de prijs van daggas weer naar die grens toe beweegt, maar dan vanaf de andere kant, wil dat dan ook nog niet zeggen dat de glastuinders nu ineens allemaal staan te juichen. Voor de telers, die hun teelten moesten uitstellen omdat ze te afhankelijk zijn van duur daggas, is het huidige prijsniveau nog steeds hoog. Maar samen met de besparingsmaatregelen die ze zonder uitzondering hebben genomen, kan deze prijsdaling wel net het verschil zijn tussen onder de kostprijs komkommers of tomaten moeten verkopen of toch nog boven de kostprijs uit kunnen komen.

Rustige vraag en stabiel aanbod

Aan de vraagkant is en blijft het dus stiller dan andere jaren, ook door het nog niet bijster koude winterweer. En ook de aanbodkant geeft ruimte voor prijsdaling. De gasvoorraden zijn nog mooi op peil (in Nederland nu op 75,9%) volgens het gasdashboard van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. En de leveringen van lng staan nog niet opvallend onder druk van de vraag van andere continenten.

Langere termijn zakt niet of nauwelijks

Voor de komende jaren blijft het echter spannend. Dat voorspelde vorige week de minister van energie van Qatar, die veel van dat lng levert, en dat zeggen ook de Europese ministers van energie. En het is ook te zien aan de noteringen voor gas voor de komende jaren. Toen in september 2021 gas voor het eerstvolgende kwartaal voor het eerst boven die 50 cent uit kwam, kostte gas voor over 4 jaar 18 cent. Nu moet aardgas dat een afnemer wil vastleggen voor levering in 2027 35 cent per kuub kosten.

Verschillen inkoopstrategieën weer kleiner

Het naar elkaar toelopen van de korte- en de langetermijnprijzen wijst vooruit naar de tijd dat de verschillen tussen de inkoopstrategieën ook weer kleiner zullen worden. Die verschillen zijn de afgelopen anderhalf jaar enorm opgelopen. En het is sowieso voor alle telers veel moeilijker om goed in te schatten wat nu dit teeltjaar en komende teeltjaren de kostenpost energie zal doen.

Daarvoor zijn wel allerlei rekentools beschikbaar. Zo lanceerde vandaag AgroEnergy de EnergieMonitor. Dit rekenprogramma laat op basis van ingenomen posities, marktprijzen en geprognotiseerd volume dat een glastuinder nodig heeft voor zijn teelt zien wat dan de energiekosten zullen zijn. Geen overbodige luxe voor wie in overleg met financiers en afnemers beslagen ten ijs wil komen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin