Groenten & Fruit Actueel
||

CO2 afvalverwerking Twence stroomt kassen Hoogweg in

Afvalverbrander Twence uit Hengelo start binnenkort met de levering van CO2 aan Hoogweg paprika in Luttelgeest.

Laatst geüpdatet:

Foto: Andrea van Schaik Fotografie

Foto: Andrea van Schaik Fotografie

Afvalverbrander Twence uit Hengelo start binnenkort met de levering van CO2 aan Hoogweg paprika in Luttelgeest.

Een nieuwe CO2-bron is beschikbaar gekomen voor glastuinbouw. Twence uit Hengelo regelt de laatste zaken in bij haar nieuwe grootschalige CO2-afvanginstallatie. Straks kan het bedrijf uit haar eigen CO2-opslag uit gaan leveren aan Hoogweg Paprika in Luttelgeest. Twence komt met 100.000 ton CO2 op de markt voor glastuinbouw en industrie. Die 100.000 ton wordt niet helemaal in de glastuinbouw afgezet, maar wel het meeste, laat Twence weten. Twence levert rechtstreeks aan Hoogweg en via een distributeur aan andere glastuinbouwbedrijven. Spreiding van klanten is noodzakelijk, stelt productmanager Jeffrey Martinec van Twence. Hoogweg heeft bijvoorbeeld geen CO2-vraag in de winter.

Toepassing voor plantengroei in de glastuinbouw

De CO2 wordt bij Twence opgeslagen in tanks. Daar kan de transporteur de vloeibare CO2 in principe op elk moment van de dag laden. De CO2 wordt bij Hoogweg weer omgewerkt in gasvorm en in de kas verdeeld. In 2015 bouwde Twence al een kleinschalige CO2-afvanginstallatie, die in 2020 uitgebreid is met een installatie die CO2 vloeibaar maakt voor toepassing voor plantengroei in de glastuinbouw. Twence leverde dus al CO2 aan glastuinbouwbedrijven uit de kleinere pilot-installatie. Dat ging om beperkte volumes, in totaal 3.600 ton, en niet aan Hoogweg.

Twence onderzoekt of CO2-afvang ook haalbaar is bij de andere twee lijnen van de afvalenergiecentrale en de biomassaenergiecentrale. Als dat lukt, kan Twence de producten uit afvalverwerking, zoals electriciteit en warmte duurzaam noemen, en zo verkopen.

Fossielvrij telen

Erik Hoogweg, energiemanager bij Hoogweg Paprika. “We volgden de plannen van Twence voor de CO2- afvanginstallatie op een afstandje. Toen zij ons benaderden, kwamen we snel tot een overeenkomst. CO2 is een schaars product. Wij zijn heel blij met een constante aanvoer van betaalbare CO2. Dit gaat ons helpen bij onze ambitie om uiteindelijk volledig fossielvrij paprika’s te telen.” Hoogweg zegt dat in het jaarverslag van Twence dat net uitkwam.

Dit gaat ons helpen bij onze ambitie om uiteindelijk volledig fossielvrij paprika’s te telen

Wat die betaalbare prijs is, kan Martinec niet zeggen. “Is het marktconform? Wij wilden er een prijs voor hebben en Hoogweg was bereid dit bedrag te betalen, dus het is marktconform ja.” Voor Hoogweg is externe CO2 belangrijk, omdat het gasverbruik ver is teruggebracht met aardwarmte en biomassa.

Vervanging wkk-stook

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verstrekte een subsidie van € 14,3 miljoen voor de nieuwe grotere afvanginstallatie. Eén ton extern geleverde CO2 leidt er effectief toe dat er circa 0,95 ton CO2 minder wordt uitgestoten door wkk’s en gasketels. Twence kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de glastuinbouw”, stelde eerder ook Dennis Medema, energiespecialist van Glastuinbouw Nederland.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers