Na een stevige vertraging is de nieuwe CO2-afvanginstallatie van Twence in Hengelo klaar. De CO2-levering aan glastuinbouw schaalt op. Toch is het lastig de CO2-afzet goed op te zetten rondom deze ‘seizoensmarkt’.
Dat laat Twence weten naar aanleiding van de aankondiging dat koningin Máxima de CO2-afvanginstallatie opent op 18 juni. Twence noemt de techniek uniek en geeft deze niet prijs. Dat is gebruikelijk bij deze grote afvanginstallaties.
Glastuinbouwbedrijf Hoogweg afnemer CO2
Twence draaide al met een kleine afvanginstallatie voor 3.600 ton, maar schakelt nu dus op naar een capaciteit van 100.000 ton. Glastuinbouwbedrijven als Hoogweg in Luttelgeest kregen de CO2 al beleverd. De aanvoer aan glastuinbouwbedrijven via Airproducts zal oplopen. Toch is het niet zo simpel om de afzet goed rond te krijgen, laat een woordvoerder weten.
De glastuinbouw is een verplichte afnemer. Daar is de subsidie op geënt, maar tegelijk is deze afnemer vooral in het voorjaar en zomer in de markt. “Er is veel vraag naar CO2, maar het is best lastig om de afzet jaarrond goed te krijgen. CO2 kun je nu nog niet opslaan.” Twence bedoelt daar niet mee dat het glastuinbouw op een lager pitje zet. Tijdens het bezoek van de koningin wordt ook stilgestaan bij de toepassingen van de afgevangen CO2, onder meer in de glastuinbouw en bij de productie van droogijs.
Twence gaat ook CO2 afvangen bij mestvergisting
De afvalverbrander heeft ook mestvergistingsinstallaties waar op termijn ook CO2 kan worden afgevangen. De bijmengplicht groen gas moet daarvoor een stimulans worden. Bij de omzetting van biogas naar groen gas komt immers CO2 vrij.