Doorgaan naar artikel

‘Fris en fruitige start’

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

‘Hoezo is er geen opvolging in de agrarische sector?’

De twee vakantieweken rond de kerstdagen zijn weer voorbij en we gaan vol goede moed beginnen aan een nieuw seizoen. Het jaar 2017 was voor ons een goed jaar dat stemde tot tevredenheid. Voor 2018 zijn de verwachtingen ook positief, maar we moeten nog afwachten hoe het met de winterbloemkool gaat aflopen, want tot nu toe is er nog geen winter geweest.

‘Ons bedrijf wordt waarschijnlijk uitgebreid met 2 nieuwe firmanten’

Waterschade

Er is helaas wel sprake van enige waterschade, maar tot op heden is dat nog te overzien. In het normale seizoen krijgen we te maken met wat nieuwe ontwikkelingen in de teelt en afzet. Als klap op de vuurpijl wordt ons bedrijf waarschijnlijk uitgebreid met 2 nieuwe firmanten, wat het totaal aantal firmanten op 8 personen brengt. Hoezo is er geen opvolging in de agrarische sector? Ik ben als oom ontzettend trots dat er nu al 5 jongere neven in het bedrijf van start zijn gegaan.

‘Voordeel van familie is dat je veel tegen elkaar kunt zeggen’

Gezond verstand gebruiken

Regelmatig zeggen mensen dat ze het knap vinden dat we met zo’n grote groep kunnen werken. Mijn antwoord is, om in agrarische termen te blijven, dat dit een kwestie van je gezonde verstand gebruiken is. Een voordeel van familie is dat je veel tegen elkaar kunt zeggen, maar het nadeel is dat als je te vaak iets verkeerds over elkaar zegt het ook helemaal fout kan lopen.

Genoeg verdienen

Meestal gaat het in dit soort situaties fout als de verdiensten achterblijven. Zorg er dan ook voor dat er voldoende verdiend wordt en daarmee bedoel ik dan ook voor privé. Voor privé moet je niet alleen geld vrijmaken, maar ook vrije tijd. Je buurman die met een werkweek van 38 uur zijn brood verdient en daarvan maar ongeveer 33 uur per week werkt, is ook een tevreden mens. We kunnen wel allemaal zeggen dat wij tuinders het werken op het land zo leuk vinden, maar waarom zijn er dan geen opvolgers?

‘Voedsel weggeven doe je aan de armen, niet aan de rijken’

Niet te solidair zijn

Als laatste wil ik voor het komend jaar nog meegeven om als voedselproducent niet te solidair te zijn. Voedsel weggeven doe je aan de armen, niet aan de rijken. Ik wens iedereen een heel gezond en ­plezierig jaar toe.

Beheer
WP Admin