Doorgaan naar artikel

‘Extra bescherming met diffuse coating’

Bij de hoofdlocatie van 4Evergreen in Steenbergen is de rode Maranello is in week 49/50 geplant. De gele Stayer en oranje DSP 7054 zijn iets vroeger geplant, respectievelijk in week 46 en 47, omdat daar nog wat groeilicht boven hangt. Teeltverantwoordelijke Sebastiaan Vermeulen kan het effect van die belichting nauwelijks terugvinden in de teelt. “Het vervroegt de teelt wel ietsje, maar de productie wordt er niet hoger door.”

Het enkele transparante LS 10 Ultra schermdoek loopt ’s avonds dicht op uitstraling. Met de nog best koude nachten wordt er nog goed gebruik van het scherm gemaakt. Omdat het groeilicht alleen na zonop wordt toegepast, is er geen verduisteringsscherm nodig of aanwezig.

Coating op kasdek

In week 16 is een diffuse ReduFuse coating op het kasdek aangebracht boven de gele en oranje paprika. “We hopen daarmee straks iets minder te hoeven schermen tegen de zon.” Ook biedt het de gele Stayer iets extra bescherming. “Die is gevoeliger voor anthocyaanvorming.”

Zetting viel in lichtrijke periodes

Het gewas is best aardig door de afgelopen donkere periodes heen gekomen. “De zetting viel elke keer weer net in de lichte weken. Daardoor zijn we niet in abortie gevallen.” Het tweede zetsel van de Stayer is er begin week 16 bijna af, het vierde zetsel zit er daar dik aan te komen.

Vlakke temperatuur

Vermeulen houdt vrij vlakke temperatuurinstellingen aan. “Het gewas houdt zichzelf wel generatief.” De etmaaltemperatuur heeft wekenlang op 21,5 graden Celsius gezeten, en is onlangs opgehaald naar 22 graden. De dagtemperatuur mag naar 26 of 27 graden Celsius oplopen. De gemiddelde nachttemperatuur is 19,5 graden.

Iets meer op groei sturen

Bij de oranje en rode paprika wordt een vergelijkbare teeltstrategie aangehouden. “Alleen staat de rode iets generatiever. Dus daar sturen we net wat meer op groei, met in de nacht een paar tiende hogere temperatuur. Al is op groei sturen met deze buitenomstandigheden best lastig.”

Rustig met topgroei

Het gewaswerk is al weken behoorlijk standaard. Alleen in het begin is even een rondje gedund. “De topgroei was de laatste tijd heel rustig, maar begint nu wat terug te komen. “Maar ook daardoor verwacht ik nog niet veel extra werk bovenop de standaard rondes.”

 

door Peter Visser

 

Lees meer teeltgeluiden Glasgroenten

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin