Doorgaan naar artikel

EU ‘bevriest’ bioteelt op substraat

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

Biologische telers in Denemarken, Finland en Zweden op natuurlijk substraat mogen niet meer uitbreiden.

Telers met een certificering mogen die behouden tot 2030. Nieuwe certificaten worden niet meer gegeven. Ook mag het areaal niet uitgebreid worden.

Dat is één van de kernpunten van een compromis dat is bereikt tussen de Europese lidstaten, de Europese Commissie en het Europees parlement. Er ligt na bijna 3 jaar onderhandelen en 18 onderhandelingsrondes toch een akkoord over een nieuwe Europese verordening voor de biologische sector.

Uitfasering

De koepel voor biologische bedrijven Bionext spreekt over een ‘bevriezing van substraatteelt voor de komende jaren tot locaties die nu gecertificeerd zijn en uitfasering in de komende 10 jaar’. Het bedrijf kon de regels niet toelichten. Het betekent dat telen in de grond ook een basisprincipe wordt voor Noord-Europese lidstaten, dus ook teelt op water geen uitzonderingspositie krijgt.

Nieuw besluit toekomst substraat

Uit de toelichting op de Europese regels blijkt echter dat de vrijstelling in 2030 afloopt voor bestaande glasbedrijven met teelt op substraat. In 2025 moet de Europese Commissie met een rapport komen over de toekomst van teelt op substraat bij deze bedrijven, mogelijk vergezeld van wettelijke voorstellen.

Zowel van de zijde van Bionext als van de Nederlandse teelt was niemand bereikbaar voor commentaar.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin