Doorgaan naar artikel

Enige hoop op opleving preiprijs door kou

Is de klokprijsontwikkeling voor prei bij Veiling ZON dinsdag een opmaat voor een betere prijsvorming? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat niet helder is wat het dagvolume was.

Toch rept de handel over prijzen van 25 cent en zelfs 30 cent. Dat kan te maken hebben met aangekondigde koude. Mogelijk is het aanbod daardoor iets lager dan anders. Telers willen de cellen vol rijden en richten aandacht minder op sorteren. Anderzijds zijn er handelaren die zich indekken op de markt voor mogelijke prijsopleving door de kou.

Op veiling Roesselare stond maandag een aanbod van 70.000 bakken. Gemiddeld kwam er een prijs (over alle klasses) uit van 10 cent. Een vergelijking met Nederland is door dat gemiddelde moeilijk te maken. Het is conform het moeizame EU-marktbeeld, stelt de veiling. Vorst kan de markt vooruit helpen.

Bij spruiten is het effect van de koude nog niet groot. Een handelaar zegt dat de dagmarkt misschien met enige centen opleeft, maar veel is het niet. Handelsprijzen van 40 cent voor A- en 60 cent voor D-spruiten geven aan dat telersprijzen nog altijd niet florissant zijn; voor A-tjes circa 30 cent.

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Jeroen Verheul

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin