Doorgaan naar artikel

Einde bloemkoolseizoen wordt zaak van lange adem

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Sinds half oktober is de rust op de meeste bloemkoolbedrijven weergekeerd. Sommige telers vinden het zelfs weer te rustig, want er zit momenteel duidelijk een dal in de productie. De verwachting is dat het einde van het seizoen een zaak van lange adem zal gaan worden.

Deze week trekt de vraag naar bloemkool weer wat aan. Wel lijkt de handel voorzichtig te opereren, omdat er nog partijen op de markt komen die wat langer in de koelcel hebben gezeten en niet op hun top geoogst zijn. Het is de vraag hoe die partijen zich houden als ze uit de koelcel komen.

Goede kwaliteit

De kwaliteit van de bloemkool die vers gesneden wordt, is daarentegen uitstekend. Door het achterwege blijven van vochtig, broeierig weer is er nauwelijks sprake van geel blad. Ook zijn de kolen mooi wit en vast en de onderkanten goed gesloten. Gezien de huidige weersvoorspellingen zal daar zeker voorlopig ook geen verandering in komen. Dat zou de handel een stuk zekerheid moeten geven omtrent de kwaliteit en dat zou weer kunnen leiden tot het aantrekken van de markt.

Wisselende stand

De stand van de gewassen is wel wisselend. Bij de ene teler was de drukte vorige week achter de rug, terwijl de andere nog volop aan het oogsten was. Verder zitten er in sommige planten bloemkolen ter grote van tennisballen, terwijl in andere planten pingpong ballen dan wel nog kleinere kolen zitten. De komende weken lijkt het dan ook rustig te blijven en zal menig teler niet op volle capaciteit aan het oogsten zijn. De indruk is dat het einde van het seizoen over een lang traject zal worden uitgesmeerd.

Prijzen rond een euro

Qua prijsvorming schommelen de prijzen deze week voor de zessen rond € 1 per stuk. Wel is opmerkelijk dat bij BelOrta sprake is van een dalende trend van een piekprijs midden vorige week van € 1,46 naar € 1,09 op maandag 17 oktober. Bij REO Veiling was er op 12 oktober ook een piek in de prijsvorming, die bedroeg € 1,15; gisteren werd 95 cent betaald. Bij ZON fruit & vegetables is er sinds 5 oktober juist sprake van een stijgende lijn van toen 38 cent naar gisteren € 1,06.

Markttendens: voorlopig laag aanbod met mogelijk aantrekkende prijzen

Maak zelf prijsoverzichten op de prijzenmodule van Groenten&Fruit.

Bekijk meer

Delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin