Doorgaan naar artikel

‘Doorgaan met kassen verplaatsen’

Image

De provincie Gelderland zal in de komende vier jaar de verplaatsingsregelingen handhaven.

Dat blijkt uit het college-akkoord van de provincie Ruimte voor Gelderland 2015-2019. Ook wil de provincie investeren in plannen van Greenport Gelderland, om innovatie in de Gelderse tuinbouw te stimuleren.

Gelderland is met Noord-Brabant één van de provincies die het meest investeert in de glastuinbouw. Jaarlijks gaat in de verplaatsingssubsidie voor de glastuinbouw 4,5 tot 5 miljoen euro om. Of diezelfde inzet ook de komende vier jaar overeind blijft, is niet duidelijk.

De metervergoeding voor de Gelderse verplaatsingssubsidie is nu 30 euro. Ondanks de tuinbouwcrisis is de regeling voor verplaatsing elk jaar nog overtekend. Een signaal dat er nog dynamiek zit in de Gelderse tuinbouw, zo liet CDA-bestuurder Jan-Jacob van Dijk eerder dit jaar al weten. Hij heeft als gedeputeerde opnieuw landbouw in zijn portefeuille.

De provincie zou wel moeten kijken wat voor glas het ontwikkelt, zei hij. “Het gaat erom dat je niet glas ontwikkelt voor nog meer van hetzelfde product, het is de uitdaging glas te ontwikkelen voor nieuwe teelten.” Al erkent Van Dijk dat het de provincie ontbreekt aan instrumenten om dat te organiseren.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin