Doorgaan naar artikel

Deskundigen kritisch over verbod asbestdaken

Deskundigen twijfelen aan het gezondheidsrisico van asbestdaken en daarmee aan de noodzaak van het asbestdakenverbod. Toch lijken asbestdaken vanaf 2024 definitief verboden te worden.

Na de zomer zal de Tweede Kamer stemmen over een wetsvoorstel die dat moet regelen. Op vragen van het onderzoeksprogramma De Monitor laat verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur weten dat het verbod er zeker gaat komen.

‘Doorgeschoten risicoreflex’

De asbestdeskundigen zijn vooral sceptisch over de onderbouwing van het wetsvoorstel en de voorgenomen deadline van 2024. Volgens medisch milieukundige Henk Jans, asbestspecialist van de Brabantse GGD, is er sprake van een ‘doorgeschoten risicoreflex’. Het overgrote deel van de mensen die nu overlijden aan asbestgerelateerde ziekten, zijn tijdens hun werk besmet door langdurige blootstelling aan hoge concentraties asbestvezels. Zulke hoge concentraties asbestvezels komen in de buitenlucht niet voor, concluderen TNO en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in verschillende onderzoeken.

De gemiddelde hoeveelheid asbestvezels in de buitenlucht is laag

Gefaseerde sanering

Asbestdeskundige Jans denkt dat een verbod op asbestdaken maar een heel kleine invloed zal hebben op het aantal nieuwe asbestslachtoffers. De gemiddelde hoeveelheid asbestvezels in de buitenlucht is zo laag dat van de 1 miljoen blootgestelde Nederlanders er mogelijk 1 asbestkanker zal krijgen, aldus Jans. De asbestspecialist pleit dan ook voor een gefaseerde sanering waarbij de meest risicovolle daken eerst aangepakt worden.

Verzekeraars

Opvallend is dat verzekeraars al een voorschot nemen op de Kamerbeslissing die asbestdaken moet verbieden. Ze verlagen de dekking van opstalverzekeringen bij asbestdaken. Eigenaren krijgen in het geval van schade steeds minder uitgekeerd, naarmate 2024 dichterbij komt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Eric Beukema

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin