Doorgaan naar artikel

Rabobank moet kosten asbest saneren teler dekken

Het bedrijf kreeg in 2018 te maken met stormschade en vorstschade, waardoor asbest van de daken op omliggende percelen kwam. Foto: Canva premium

Het bedrijf kreeg in 2018 te maken met stormschade en vorstschade, waardoor asbest van de daken op omliggende percelen kwam. Foto: Canva

De Rabobank is tekortgeschoten bij het voorlichten van een teler over wijziging van een Interpolis-polis dat asbestverontreiniging werd uitgesloten.

De teler met een gemengd bedrijf kreeg in 2018 te maken met stormschade aan zijn schuren en vorstschade, waardoor asbest van de daken op omliggende percelen kwam. De Rabobank wees de dekking voor het saneren van de gronden af omdat asbestverontreiniging sinds 2016 in de polis voor de milieuschadeverzekering was uitgesloten. Het saneren van de gronden kostte de teler meer dan twee ton. Hij spande een rechtszaak aan tegen de Rabobank en eiste een bedrag van € 245.655,50 aan schadevergoeding en krijgt deze ook toegewezen.

Een brief is te weinig

Kern van het geschil was of Rabobank aan haar zorgplicht had voldaan als tussenpersoon. De rechtbank vindt een ongeadresseerde brief onvoldoende om telers te informeren over poliswijzigingen met een mogelijk ernstige impact. Rabobank had als tussenpersoon een actievere houding moeten aannemen om de risico’s voor het bedrijf in kaart te brengen en indringend te bespreken. De bank kon niet aantonen dat een driejaarlijks overleg had plaatsgevonden. De bank stelt dat de gebouwen niet verzekerd waren in de gebouwenpolis omdat de daken niet voldoende gezekerd waren. Dat er een koppeling was tussen de gebouwenverzekering en milieuschadeverzekering is ook onvoldoende aan de teler uitgelegd, oordeelt de Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin