Doorgaan naar artikel

Univé en Rabo gaan samen asbestdaken saneren

Naast de locatie wordt er voor deelname gekeken naar de dakconstructie en het rendement van de panelen. Foto: Jan Willem Schouten

Naast de locatie wordt er voor deelname gekeken naar de dakconstructie en het rendement van de panelen. Foto: Jan Willem Schouten

Zonnedaken op het dak van de stal als vervanging van het asbest.

Verzekeraar Univé en Rabobank gaan er samen mee aan de slag. Er ligt nog 80 miljoen m2 asbest op daken, dat vroeg of laat moet worden gesaneerd. Het gros ligt bij agrarische bedrijven, van oudsher de achterban van de coöperaties.

Moeilijk verzekerbaar

Asbestdaken zijn niet alleen ongezond voor de leefomgeving, maar zijn ook steeds moeilijker verzekerbaar. Sanering kost de boer veel geld en met dit plan ‘Duurzame Zekerheid’ hoeft de agrariër zijn portemonnee niet te trekken. Energieleverancier Greenchoice neemt de energie af. Een deel van de energieprijs – 2 cent van iedere verbruikte KWh – wordt opnieuw geïnvesteerd in de regio, aan een andere klant van de verzekeraar.

Een knelpunt is de zwaarte van het elektriciteitsnet op de locatie

Naast de locatie wordt er voor deelname gekeken naar de dakconstructie en het rendement van de panelen, hoe liggen ze op de zon. Voor de boer gaat in ieder geval de verzekeringspremie niet omhoog. En een lidmaatschap van Univé of een bankrekening bij Rabobank is ook geen vereiste. Een knelpunt is de zwaarte van het elektriciteitsnet op de locatie. Kan de energie worden teruggeleverd?

Rabobank financiert het project – van asbestsanering, dakmontage tot aan het installeren van de zonnepanelen. Voor een gemiddelde locatie is dat een investering van € 350.000. Univé steekt € 10 miljoen aan eigen vermogen in het plan. Ook komt er geld van financieringsmaatschappijen.

Energietransitie

De bedrijven geloven dat ze hiermee het landelijk vraagstuk van de asbestdaken versneld kunnen oplossen. En daarnaast leveren ze een bijdrage aan de zogeheten energiestransitie.

Beheer
WP Admin