Doorgaan naar artikel

Demokas Turkije haalt CO2 uit bronwater

De modernste demokas van Turkije, het Sustainable Innovation Centre, met Nederlandse kennis en techniek gerealiseerd, is deze week feestelijk geopend in Aydin (Turkije). De kas is het resultaat van een samenwerking tussen ondermeer Agentschap NL (Ministerie van EL&I), Nederlandse bedrijven in SeraCulture en Turkse partners.

 

De tomatenkas is tot stand gekomen na een uitgebreide studie van SeraCulture, Wageningen UR Glastuinbouw en diverse gespecialiseerde bedrijven uit de tuinbouwketen. Het resultaat van de studie  is de meest optimale kas voor het zuidwesten van Turkije met gebruikmaking van geothermische warmte. Dat heeft geresulteerd in een glazen modelkas van ruim 4 ha. met aardwarmte, waarbij de benodigde CO2 uit het bronwater wordt gehaald en toegevoegd aan de kaslucht.

Het water wordt vervolgens teruggepompt in de aardlagen. Ook krijgt watermanagement aandacht door op substraat te telen. Vanuit Nederland worden de projectvoortgang en de groeicondities in de kas intensief begeleid door de WUR en de leden van SeraCulture.

 

De partijen willen met de demo- en productiekas het bewustwordingsproces van Turkse telers en investeerders in de tuinbouw verhogen, en Nederlandse toeleveranciers op de kaart zetten.

Fotobijschrift:

De officiële openingshandeling werd verricht door (v.l.n.r.) mevrouw Yvette Entius (Ministerie van EL&I), dhr. Harm Maters (voorzitter Sera Culture), dhr. Kerem Al (gouverneur van Aydin) en dhr. Muharrem Balat (CEO MB Holding).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin