Doorgaan naar artikel

Turkse regering in actie tegen hoge groenteprijzen

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

De Turkse regering gaat groenten verkopen in een poging de stijging van de prijzen van levensmiddelen af te remmen.

In dit plan levert de staat op talrijke verkooppunten goedkope groenten aan de burgers.

Volgens president Erdogan is er een soort “levensmiddelenterrorisme” dat de prijzen kunstmatig opdrijft. Hij wil dat bestrijden door onder meer op circa 30 verkooppunten in Ankara en 50 in Istanbul etenswaar aan te bieden tegen lage prijzen, schrijven persdiensten ANP en DPA.

Buitenlandse krachten

Veel levensmiddelen zijn begin dit jaar 30% duurder dan een jaar eerder. Een aubergine is zelfs 80% duurder dan een jaar geleden en een paprika bijna 90%. Erdogan wijt dat aan begerige handelaren en buitenlandse krachten. Eind maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Turkije.

Turks product ook in Duitsland duur

Op de Duitse groothandelsmarkten zijn Turkse groente duidelijk duurder dan een jaar geleden. Ronde tomaten zijn met € 1,49 per kilo (groothandelsprijs) zo’n 40% duurder dan vorige jaar. Groene paprika uit Turkije is met € 2,38 zelfs 60% duurder dan 2018 in dezelfde week. Dat komt door een beperkte aanvoer uit Turkije. Aubergines kosten € 2,75 per kilo. Dat is 30% meer dan vorig jaar, blijkt uit prijsoverzichten op Duitse groothandelsmarkten, opgesteld door de Duitse dienst BLE.

Beheer
WP Admin