Doorgaan naar artikel

‘Carnaval in boerenland’

Foto: ANP

Foto: ANP

Komend weekeinde barst het weer los. In grote delen van Nederland en ook bij ons in de buurt wordt uitbundig carnaval gevierd. Een mooi feest, vind ik. Zeker dit jaar nu mijn zoon tot Prins Carnaval gekozen is.

Zoals ieder jaar zullen er weer veel wagenbouwers en groepen ‘iets doen’ wat te maken heeft met actuele onderwerpen waar dan de draak mee gestoken wordt. Aan goede onderwerpen voor in de optochten is er dit jaar geen gebrek. Zeker niet aan onderwerpen die de landbouwsector raken. Want er gaat de laatste tijd nogal wat mis in de sector en een aantal zaken heeft ruimschoots de pers gehaald. Ideaal om daar dit jaar aandacht aan te besteden in de optocht en er een mooie wagen omheen te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan de fipronil-affaire bij de kippen, de mestfraude bij de varkens en de recent bekend geworden onverklaarbare stijging van de geboorte van meerlingkalfjes bij een aantal melkveehouders. Allemaal ontzettend dankbare onderwerpen voor de wagenbouwers die vaak al maanden heel druk bezig zijn in talloze loodsen en leegstaande stallen.

“Heel veel werk om goodwill te kweken wordt zo tenietgedaan. En dat is doodzonde”

Sector staat er niet zo mooi op

Maar als je alle carnavalsleut weg denkt, dan is het helemaal niet zo mooi dat er zo veel wagens aan deze onderwerpen gewijd zullen zijn. De sector staat er niet zo mooi op de laatste tijd. En al die affaires van de laatste tijd hebben zijn weerslag op allerlei andere goede initiatieven die er wel degelijk ook zijn. Heel veel werk om goodwill te kweken wordt zo tenietgedaan. En dat is doodzonde.

De boel de boel laten

Ik hoop echt van harte dat er in het carnavalsjaar 2019 veel minder de draak kan worden gestoken met de misstanden in de agro-sector. Maar laten we de komende dagen ons plezier niet vergallen. Carnaval is immers ook een feest om de boel maar even de boel te laten en niet stil te staan bij de serieuzere zaken in het leven. Ik wens iedereen een fijne carnaval toe. Alaaf!

Beheer
WP Admin