Doorgaan naar artikel

Buiten de grenzen kijken

De prijzen zijn weer verdeeld. In de Provinciale Staten en Eerste Kamer is het grootste aantal zetels terechtgekomen bij de Boer Burger Beweging. Een tegenstem uit de samenleving of een voorstem dat het anders moet?

Ik ben een positief denkend mens en ga voor een voorstem. In de eerste geluiden over de formaties in de provincies, wordt de hand uitgestoken. In meerdere provincies is hetzelfde geluid te horen: ‘We bouwen geen muren, we zoeken de samenwerking’. Ik denk dat dat een goed geluid is om verbindingen te maken en te houden. Iedereen snapt dat het stikstofprobleem met de opkomst van de BBB niet van tafel is, maar wel de wijze waarop problemen in dit land worden aangepakt. Niet alles is weg te lachen en op de lange baan te schuiven.

Grenzen verleggen

Dit zien we ook terug bij de themawinnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Nieuwe initiatieven zijn door de jury hoog gewaardeerd. Het ‘Theelers’-merk is een samenwerking tussen vier bedrijven die normaal gesproken niet logischerwijs met elkaar zouden zijn gaan samenwerken. Ze hebben elkaar weten te vinden om op een andere manier naar de plant te kijken en welke mogelijkheden die te bieden heeft.

Een samenwerking tussen vier bedrijven die normaal gesproken niet logischerwijs met elkaar zouden zijn gaan samenwerken

Zoals ze zelf aangeven: een samenwerking die grenzen verlegt en leidt tot out-of-the-kas denken. Dat is goed gelukt met het ontwikkelen van theeblends op basis van inhoudsstoffen. De overall winnaar was dit jaar een plantenkweker van aardbeien en frambozen. Eveneens een niche waarbij ook deze ondernemer de grenzen heeft verlegd. Deze heeft eerst goed buiten het bedrijf gekeken en meegewerkt, en met deze vergaarde kennis een duurzame strategie uitgezet.

Ook Griffioen Wassenaar, een van de andere drie genomineerden, is een bedrijf dat de grenzen heeft verlegd. De directeur was ambtenaar en heeft zijn visie op het creëren van plantconcepten voor de openbare ruimte weten om te zetten naar een krachtig merk, met een eigen academie voor zijn afnemers. Tevens heeft hij ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk plastic potten het bedrijf verlaten, ofwel dat ze na het planten terugkeren. Allemaal voorbeelden van buiten de grenzen denken en doen.

Beter Bewogen Beleid

Nu maar hopen dat de mooie woorden van de BBB’ers in de Provinciale Staten en de Eerste Kamer ook in daden worden omgezet. Dat ze buiten de huidige grenzen kunnen kijken. Dat er keuzes worden gemaakt die gaan werken, in plaats van verzanden in politiek geharrewar, zoals we de afgelopen jaren genoeg hebben gehad. Het is tijd voor Beter Bewogen Beleid.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin