Doorgaan naar artikel

Bloemkooltelers profiteren van vroege start

Bloemkooltelers profiteren van een vroege start en het ontbreken van stevige concurrenten op de markt. Met name de vraag vanuit Groot-Brittannië en Scandinavië is gegroeid.

Het gaat goed in de bloemkoolsector, zo mag geconcludeerd worden op basis van geluiden die klinken uit de markt. De oogst is twee weken eerder begonnen dan gebruikelijk.
Frankrijk en Spanje zijn klaar met leveren, dus er is voldoende vraag. Het gat dat normaliter ontstaat voordat Nederlands product op de markt komt, wordt zo mooi opgevuld, geven marktkenners aan. Eind april werden de eerste bloemkolen al van de akkers gehaald. Rond 10 mei ging kwam de oogst echt goed op gang. Dat is vroeger dan vorig jaar, toen werd de eerste bloemkool pas tien dagen later geoogst. Overigens werden toen ook in de beginfase behoorlijke opbrengsten gerealiseerd, tot wel 1,50 euro per stuk.
Bijkomend voordeel van het vroege oogsten is volgens kenners dat het aantal oogstpieken wordt gereduceerd. Beplantingen volgen elkaar mooi op, wat moet zorgen voor een geleidelijke aanvoer richting de markt.  

Export bepalend
Hoewel 80 procent van de Nederlandse bloemkool voor de binnenlandse consumptie is bestemd, is de export bepalend voor het prijsniveau. En die export, naar onder meer Engeland en Scandinavië, loopt stevig door door het gebrek aan concurrentie van omringende producenten. Dit resulteert in een prima prijsniveau van 80 cent tot een euro per bloemkool. 

Te snelle groeispurt
De kosten zijn echter ook hoger doordat volop is beregend: er worden prijzen genoemd die de kostprijs zes maal dekken.
Over het algemeen wordt gesproken van een prima kwaliteit, hoewel er ook misvormingen zijn waargenomen, doordat het gewas een te snelle groeispurt heeft doorgemaakt. Van de verschillende sorteringen kan voldoende worden aangeboden.  

Op adem komen
Volgens marktkenners werd het tijd voor een goed seizoen, na een paar slechte jaren. De bloemkoolsector kan dus even financieel op adem komen, met goede vooruitzichten. Naar verwachting blijft de prijs de komende weken stabiel.
De gemiddelde supermarktprijs in Nederland ligt rond de 1,99 euro per stuk. Vorig jaar lag het prijsniveau rond deze tijd iets hoger.

 

 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin