Doorgaan naar artikel

Bloemkoolprijzen zakken (ruim) onder de euro

Waren er in begin van de week nog grote verschillen in Belgisch voordeel in de bloemkoolprijzen, inmiddels is dat beeld sterk veranderd.

Op REO Veiling werd in het begin van deze week voor de klok nog € 1,46 voor een bloemkool in de sortering X6FL betaald. In het midden van de week was dat gezakt tot 86 cent. Bij BelOrta was de prijs in het begin van de week voor de sortering +27FG X6 nog € 1,53. In het midden van de week werd daar 88 cent betaald en op donderdag ging de prijs nog iets verder naar beneden.

Nederlandse veilingen

Op de Nederlandse veilingen is de prijsvorming momenteel stabieler. In het begin van de week lag de prijs op 93 à 94 cent, in het midden van de week op € 1 tot € 1,05 voor de sortering X6 en op donderdag tussen 92 en 75 cent.

Goede exportvraag

Dat de prijzen met name in België flink omlaag zijn gegaan, vindt mogelijk zijn verklaring in de verwachting dat er komende week weer meer bloemkool op de markt zal zijn. De vraag laat als het ware even op zich wachten. Volgens een marktkenner is de vraag naar bloemkool van Nederlandse supermarkten momenteel niet heel groot, daarentegen is er wel degelijk vraag naar bloemkool vanuit Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Gemiddelde oogst

Ondanks de hitte staan de gewassen er in West-Friesland naar tevredenheid bij. De gewassen groeien niet hard, maar de ontwikkeling valt niet tegen. Gemiddeld wordt er bij telers een normale hoeveelheid bloemkool geoogst, hoewel dat van teler tot teler nogal kan verschillen. Sommige telers snijden bovengemiddeld, andere telers juist ondergemiddeld.

Prognose: Meer aanvoer en een toenemende vraag

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin