Doorgaan naar artikel

Bloemkoolprijs weer onder niveau

Bloemkoolprijs weer onder niveau premium

Bloemkoolprijs weer onder niveau

Mat, zo is de markt voor bloemkool te omschrijven, met stuksprijzen die niet boven de 50 cent uitkomen en met weinig vraag uit het buitenland. Een prijsopleving laat vermoedelijk nog even op zich wachten.

Op de Nederlandse en Belgische veilingen varieert de prijs op 24 augustus rond de 20 en 40 cent, in lijn met de stemming vanaf half augustus. Voor de daghandel ligt de bloemkoolprijs op 35 tot 40 cent. De huidige situatie volgt op een opleving in de eerste helft van augustus, die weer voorafgegaan werd door een prijsdip in juli. Het is een golfbeweging die karakteristiek is voor dit seizoen: twee weken met oplopende prijzen worden gevolgd door enkele weken waarin het weer fout gaat. De financiële uitkomst tot nu toe wordt onder telers nog wel ervaren als ‘gewoon’, wanneer de resultaten voor de winterbloemkool en (een deel van) de potplanten meegenomen worden. “Lang niet zo spectaculair als vorig jaar, maar ook niet slecht”, geeft een teler aan.

Weinig export

Een belangrijk argument voor prijsschommelingen voor bloemkool is het weer. Zo ook nu. Een warme periode in juli zorgde dat de oogst erg hard ging en dus was het aanbod groot. In de loop van augustus volgde correctie op die voorsprong. Dat vertaalde zich in een lager aanbod, dat tot nu toe nog doorloopt. Daar staat een markt tegenovr met weinig vraag voor export, en voor winkelacties. De meeste beschikbare bloemkool is voor de reguliere binnenlandse consumptie, dan is er al gauw voldoende.

Van meer kanten wordt opgemerkt dat augustus voor bloemkool altijd wel een lastige periode is, mede vanwege de vakantieperiode. Er wordt op gerekend dat het huidige prijsniveau nog zeker tot eind volgende week in stand blijft. Daarna gaat het weer aantrekken omdat iedereen weer gewoon aan het werk is en men nog steeds voorloopt op de oogst. Daarvoor zal het aanbod voorlopig nog wel even laag blijven.

De winkelprijzen liggen ver van de telersprijzen af: Plus en AH hebben hun bloemkool voor € 1,59 geprijsd, Jumbo vraagt € 1,55.

Verwachting: op termijn aantrekkende prijsvorming.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin