Doorgaan naar artikel

Bloemkoolprijs in november opgelopen

Bloemkooloogst op Walcheren. Op Walcheren is momenteel van vorstschade geen sprake, wel staat er ook hier nog behoorlijk veel bloemkool op het land. - Foto: Joost Stallen

Bloemkooloogst op Walcheren. Op Walcheren is momenteel van vorstschade geen sprake, wel staat er ook hier nog behoorlijk veel bloemkool op het land. - Foto: Joost Stallen

De dagprijs voor bloemkool (maat zessen) zit op zo’n 70 cent per stuk. Dat is aanmerkelijk meer dan een maand geleden, toen met stuksprijzen van 30, 40 cent. De temperatuur – met vorst – speelt wel steeds meer parten.

In het weekeinde van 19 en 20 november ging de temperatuur snel flink onderuit, met twee nachten met onverwacht stevige vorst. Dat heeft in veel (bijna rijpe) bloemkool de kwaliteit behoorlijk achteruit gezet.

Daardoor en doordat sindsdien de dagtemperaturen niets te hoog meer zijn, is er amper of geen hergroei. Volgens een insider staat er nog behoorlijk veel bloemkool in de regio, waarvan het de vraag is wat het nog gaat worden. “De kleinere maten maken nu de kosten al niet goed, voor de grotere maten zou de prijs nog wel wat hoger kunnen zijn, maar dan moet je wel voldoende volume kunnen snijden. Dat zit er niet in.”

‘Tot in januari snijden’

Op Walcheren is van vorstschade geen sprake, wel staat er ook hier nog behoorlijk veel bloemkool op het land, vertelt teler Rien Dieleman. Zijn bedrijf ligt onder de rook van Middelburg. “Na de droogte in de zomer leek het er begin september nog op dat we tot in februari herfstbloemkool zouden kunnen snijden. Inmiddels is dat wel veranderd, behoudens vorst zijn we in de loop van januari waarschijnlijk ver klaar.”

Een belangrijke oorzaak is de relatief lage temperaturen in september, waardoor de koolaanleg werd gestimuleerd. In oktober volgde groeizaam weer, met voldoende vocht.

Winkelschap

Bloemkool kost bij Plus € 1,79, bij Jumbo -in de actie tot vandaag- € 1,69. AH loopt iets uit de pas, met een stuksprijs van € 2,09. Gemiddeld bij alle supermarkten betaalt de consument vanaf het begin van de zomer voor bloemkool 202 tot 30 eurocent meer dan in 2021. Het eerste halfjaar van 2022 was bloemkool juist iets goedkoper dan in 2021, blijkt uit gegevens van supermarktscanner.nl.

Verwachting: weinig verandering.

Beheer
WP Admin