Doorgaan naar artikel

‘Bloemkool flink voor op oogstschema’

Bij P.N. Slagter in Andijk (N.-H.) staat half september elke dag in het teken van oogsten. Met 3 oogstgroepen halen ze per dag 1 hectare bloemkool binnen. De rassen zijn Clarina, Guideline en Java.

De meeste percelen worden in 2 keer geoogst. Pé Slagter vertelt dat ze qua oogst flink op het schema vooruit lopen. “We zijn zelfs in een perceel begonnen dat pas voor oktober gepland stond.” De vervroeging laat zich volgens hem slecht verklaren. “Het schema is vergelijkbaar met dat van vorig jaar, maar toen bleef het na 1 september rustig. Nu gaat het maar door. Andere grote telers hebben hier ook last van. Daardoor is het aanbod groot en zijn de prijzen slecht. De bodemprijs was wel 45 cent. Nu is het 55 à 60 cent. Daar kon je het vroeger misschien voor doen, maar nu hoef je er niet blij mee te zijn.”

Eerder was er een explosie in koolvorming, maar ook dat stabiliseert nu weer

Stabilisatie in koolvorming

De laatste planten gingen 18 augustus de grond in, wat vrij laat is. De hitte begin september hebben de jonge planten goed doorstaan. “Als er gevolgen zijn, dan zijn ze nog niet zichtbaar. Eerder was er een explosie in koolvorming, maar ook dat stabiliseert nu weer.” Slagter rekent op uitstel op percelen waar de koolvorming net van start ging door de hoge nachttemperaturen. “Dat geeft straks een gat in de aanvoer.” Ondertussen doet zijn broer het bindwerk. Met de machine is 2,5 hectare per dag haalbaar. Op de planning staat ook het uitmaaien van walkanten en het uithalen van de sloten, wat in oktober klaar moet zijn.

Druk van schimmels

De kwaliteit is over het algemeen goed. Daar waar een tweede teelt na winterbloemkool is gezet, is het oppassen voor schimmels. “Winterbloemkool vormt veel blad dat we met de loofklapper klein maken en de stronken frezen we onder. Toch heeft het blijkbaar effect op de weerbaarheid van de nateelt. We zijn op dit perceel teruggekomen vanwege landbeschikbaarheid. Een volgende keer zullen we beter op de rasgevoeligheid letten”, heeft Slagter ervan geleerd.

Wat laat gescout

De focus bij gewasbescherming ligt nu op rupsen en bladluis. Vanwege relatief veel neerslag gevolgd door dagen met hoge temperatuur, loopt Slagter hiermee achter de feiten aan. “Het groeistadium is het signaal om te scouten, maar dat haalden we niet overal op tijd.”

Groenbemester zaaien

Op percelen die geoogst zijn, zaait Slagter nog een groenbemester. ‘’Hiermee proberen we vooral het onkruid te onderdrukken. We zaaien gras, phacelia of Japanse haver. Dat zijn harde groeiers.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Pé Slagter
Pé Slagter

Bloemkoolteler in Andijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin