Doorgaan naar artikel

Bloemkool

Image premium

‘Seizoen met twee gezichten’

Jan van Gassel van teeltbedrijf Groentemakers in Maasbree oogstte half januari de laatste bloemkool. “We snijden nooit zo laat, en dat is ook eigenlijk niet de bedoeling. We streven erna rond Sinterklaas te stoppen.”

Verwijzing naar het weer
Dat allerlaatste ras was Diwan in een planting van 23 juli. Dat betrof een klein aantal planten, om uit te proberen. En week na de genoemde plantdatum volgde nog een teelt met het ras Navalo, die kon voor Kerstmis geoogst worden. Voor de reden voor die sterk verlate oogst wijst van Gassel op het weer, en dan met name op de lichtarme omstandigheden in augustus en september. De kwaliteit was tot half december gelukkig wel goed, pas op het eind –met Diwan- werd dat minder. Dat is waarschijnlijk weer een gevolg geweest van het warme weer in november, is het vermoeden.

Hoge oogstpercentages
Terugblikkend stelt Van Gassel vast dat het seizoen 2011 twee gezichten liet zien. “Gedurende de eerste helft dachten we dat het een heel goed seizoen zou worden, gezien de prijsvorming. In de zomer gaat de oogst altijd op een lager pitje omdat de markt dan vaak wat stroever is. Na half augustus trekt dat meestal weer bij, maar afgelopen jaar dus niet. Wat maakt dat het afgelopen jaar uiteindelijk matig tot redelijk is uitgevallen. Voordeel is wel dat we hoge oogstpercentages hebben gehad, met een planning in het voorjaar waarvan je normaal alleen kunt dromen. Je kon vroeg planten en de oogst was goed bij te houden.”
Qua gewasbescherming is het niet zo moeilijk geweest. “Links en rechts heeft men wel last van gele onderkanten gehad, hoorde ik. We hebben daar alleen in de laatste week van augustus wat mee getobt, en even op het eind.

Werking kalkstikstof
Van Gassel werkte afgelopen jaar voor het eerst met kalkstikstof. Hij gaf in zijn vorige bijdrage aan dat de werking tegen knolvoet hem niet meeviel. Integendeel, de symptomen dienden zich juist aan op plekken waar er op voorhand eigenlijk reden voor zorg om de schimmel. Tegen onkruid heeft het zeker wel effect, “al kun je er niet op plannen. Wel kun je er soms een bestrijding met Lentagran mee uitsparen.’ De eerste planten gaan 1 maart weer de grond in, als het weer dit toelaat. De eerste rassen zijn Easytop en Xenia in 6-centimeterpotten.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

   

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin