Doorgaan naar artikel

‘Biodiversiteit bevorderen op fruitbedrijf’

De aanplant van herfstframbozen en de bloei van de bramen strijden om voorrang op het bedrijf van Elze-Lia Visser.

De drukte op het bedrijf van Elze-Lia Visser in Ingen begint in aanloop naar de zomerperiode alweer op te lopen. In de aanplant van de herfstframbozen is er van alles te doen. Het selecteren van de grondscheuten, het wegknippen van de niet goed bevonden scheuten en het aanbinden vergt nu de meeste aandacht. Daarnaast worden de nieuwe, zelf gestekte frambozen, vanuit de tunnel uitgeplant op het perceel. De plantjes hebben het wel koud met de huidige buitentemperaturen. Dit is te zien aan de rode kleur van de stengels en het blad. Als het wat warmer wordt, dan trekt dat zeker weer bij, vertelt Visser.

Bloemen komen verspreid uit

De bramen beginnen te bloeien. Voor dit gewas is het juist gunstig dat het niet te warm is. Hierdoor komen de bloemen wat meer verspreid uit, wat de plukspreiding ten goede komt in het oogstseizoen. Het is gelukkig wel warm genoeg voor een goede bestuiving door bijen en insecten.

Het maaien tussen de fruitaanplant doet Visser om de rij

Het zorgen voor een goede bestuiving is een integraal onderdeel van het bedrijf. In de boomgaard staan permanent vier bijenkasten opgesteld. Daarnaast maakt Visser het op verschillende punten binnen het bedrijf aantrekkelijk voor insecten. Voorbeelden zijn een windhaag met een grote diversiteit aan struiken en loofbomen. Een windsingel met knotwilgen. En bloemen tussen het loze stukje aan het einde van een rij tussen de kop-paal en de schuine draad. Samen met Landschapbeheer Gelderland zijn er op het bedrijf inheemse regionale struiken geplant wat de biodiversiteit ten goede komt.

Fruitteler Elze-Lia Visser en Odin-imker Jos Willemse bij de bijenkasten. - Foto: Tamara Reijers

Fruitteler Elze-Lia Visser en Odin-imker Jos Willemse bij de bijenkasten. – Foto: Tamara Reijers

Maaien om de rij

Het maaien tussen de fruitaanplant doet Visser om de rij. Op deze manier kunnen plantjes, zoals geraniumachtigen en kruiden zoals hondsdraf in de grasmat bloeien, wat weer verschillende soorten insecten aantrekt. De andere keer wordt de andere rij weer gemaaid, want het is wel belangrijk dat de rijpaden voor het werk goed begaanbaar blijven. Het is de balans vinden, stelt Visser.

Voor de SKAL-audit deze week zal dit zeker een pluspunt opleveren. Visser legt uit dat normaliter er jaarlijks een controle is door een onafhankelijk auditbedrijf voor zowel SKAL als Global Gap. Maar één keer per drie jaar voert SKAL zelf een uitgebreide audit uit.

Auteur: Eveline Westeneng

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin