Doorgaan naar artikel

Bijna werkelijkheid: drone voor gewasbescherming

Bijna werkelijkheid: drone voor gewasbescherming

Bijna werkelijkheid: drone voor gewasbescherming

Voor de ESEF, een jaarlijks in het voorjaar gehouden vakbeurs in Utrecht voor industrieel ontwerpen en de maakindustrie, zijn twee ontwikkelingen aangemeld voor de Innovatieaward 2016 met toepassingsmogelijkheden in de fruitteelt. Het betreft een drone voor het van bovenaf spuiten van gewassen en een draagbare unit die tijdens de opslag van appels het rijpingsproces stop zet.

Drone4Agro, onbemand spuiten van gewassen

Machinefabriek Boessenkool, Almelo

Met 150 kg draagvermogen en een actieradius van 45 minuten, kan de Drone4Agro ruim 2 hectare in vooraf ingestelde patronen onbemand besproeien. De Drone4Agro wordt GPS gestuurd en biedt mogelijkheid voor koppeling van vision systemen. Elektriciteit en vloeistof kunnen onbemand geladen worden. Het apparaat zal eind dit jaar/begin volgend jaar op de markt worden gebracht.

Mede vanwege het autonome karakter levert inzet niet alleen een forse kostenbesparing op, aldus de jury,  maar neemt het ook saai werk over. Pluspunt van het systeem is ook dat er ten opzichte van besproeiing met een tractor geen grondverdichting plaats vindt. De jury meent verder dat doorontwikkeling een sterke potentie voor meerdere agro toepassingen.

[([002_974_rb-image-2885720.jpeg]:inzetgroot)]

 

Fysium, voor de conservering van appels

ACE Ingenieurs- & Adviesbureau

Een draagbare unit die wordt ingezet om appels tijdens de opslag te conserveren. De mobiele unit produceert een gas, dat leidt tot een biochemische reactie, waardoor het rijpingsproces wordt uitgesteld. Na blootstelling aan deze zgn. 1-MCP technologie kunnen appels maanden lang worden bewaard zonder dat het verouderingsproces intreedt. Het proces is ontwikkeld door Janssen PMP en is door ACE Ingenieurs- & Adviesbureau uitgewerkt tot een compacte draagbare unit.

[([003_974_rb-image-2885719.jpeg]:inzetgroot)]

 


Qua functionaliteit is Fysium® een sterke verbetering ten opzichte van de huidige vaak laboratorium achtige opstellingen, aldus de nominerende jury.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin