Doorgaan naar artikel

Bedrijven via Clinton Foundation actief in tuinbouw Afrika

Foto: RBI

Foto: RBI

Nederland stak 4 miljoen euro in de Clinton Foundation om – onder meer via Nederlandse partijen – de tuinbouw en landbouw in Afrikaanse landen te versterken.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in kamervragen van de PVV over de Nederlandse bijdrage aan de Clinton Foundation. Van Dam stelt dat het geld niet is gebruikt voor de verkiezingscampagne van Hillary Clinton in de VS. Er zijn aantoonbare productiestijgingen behaald in Malawi, Tanzania en Rwanda in land- en tuinbouw. Na één jaar training zijn bijvoorbeeld klimaat-slimme landbouwtechnieken overgenomen door 48% van de boerengroepen waar de Clinton Foundation mee werkt.

Kleine telers

In Malawi, Tanzania en Rwanda integreert de Clinton Foundation de exploitatie van commerciële boerderijen met samenwerking met kleine boeren om hun toegang tot de lokale markten te vergroten en een eerlijke prijs te laten verdienen voor hun producten. Het CDI model geeft prioriteit aan kleine boeren door hun toegang tot kennis, inputs en diensten te ondersteunen, om hun gewasopbrengsten te verbeteren en te verhogen en hun inkomen te diversifiëren, schrijft Van Dam. De Clinton Foundation heeft daarvoor contact met onder meer partijen uit de Nederlandse tuinbouw, schrijft de staatssecretaris. Nederland wil een grotere rol spelen in het vergroten van voedselzekerheid via smart farming. Die lijn is ingezet door de voorganger van Van Dam: Sharon Dijksma.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin