Doorgaan naar artikel

Afzetseizoen Nederland veilig na uitstel brexit

Foto: ANP

Foto: ANP

Met het uitstel van de brexitdatum naar 1 november, lijkt het risico op een handelsverstorende harde brexit dit afzetseizoen verdwenen.

De Britse premier Theresa May krijgt tot 1 november de tijd om haar scheidingsdeal met de EU door het Britse parlement te loodsen. De EU-leiders hebben dit in Brussel op een speciale EU-top besloten en het Verenigd Koninkrijk is daarmee akkoord gegaan, bevestigt EU-president Donald Tusk. May had uitstel tot 30 juni gevraagd.

Lees verder onder de tweet.

Effecten export groente en fruit

Nederlandse afzetorganisaties houden in hun vooruitblik over 2019 in hun jaarverslag rekening met brexit. The Greenery stelt dat het de groei die het wil realiseren in het Verenigd Koninkrijk kan doorkruisen. De organisatie nam een belang in het Britse APS om via dit teelt- en afzetbedrijf bij meer Britse retailers binnen te komen. Voor de totale omzetresultaten zal een harde brexit geen grote gevolgen hebben, verwacht The Greenery. De organisatie is gewend derde landen te beleveren.

ZON

ZON heeft in haar jaarverslag niets over brexit opgenomen. Duitsland is de belangrijkste exportbestemming. De categorie overige landen bedraagt in de afzetspreiding 5%.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) heeft 15 extra inspecteurs in dienst om eventuele extra exportinspecties bij een harde brexit op te vangen. Deze inspecteurs blijven in dienst tot de nieuwe ‘brexitdatum’. Nederland krijgt later dit jaar ook met nieuwe plantgezondheidseisen te maken en extra werk.

Flexibel uitstel brexit

Woensdag noemde EU-president Donald Tusk het een ‘flexibel uitstel’. Zodra het Britse parlement het scheidingsakkoord met de EU heeft geratificeerd kan het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten op de eerste dag van de volgende maand. Dan treedt een overgangsperiode in werking tot eind 2020 waarin het land in de interne markt en douane-unie blijft maar niet meer mag meebeslissen over nieuwe EU-wetgeving. Bij een harde brexit zijn de gevolgen veel groter, maar zowel de EU als Verenigd Koninkrijk willen zo’n harde brexit niet.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin