Doorgaan naar artikel

Geen fusie wel unie

The Greenery moest ooit de fusie zijn om aan alle fusies in de Nederlandse veilingwereld een einde te maken.

Dat is in zoverre gelukt dat na die monsterfusie van bijna dertig jaar geleden er inderdaad een einde kwam aan het grote samenklonteren van groente- en fruitaanbod.

Een UPO of een APO

Nu The Greenery samen met BelOrta wereldkundig heeft gemaakt te willen gaan samenwerken, herleven oude tijden. Al kunnen we dus niet van een megafusie spreken. Deze twee groentegiganten der Lage Landen zien namelijk meer in een unie of associatie van producentenorganisaties, een UPO of een APO.

Vooral die afkorting APO was rond het jaar 2000 veel gehoord. Op productniveau zouden er APO’s gevormd moeten worden. Aangezien er toen acht telersverenigingen van belang waren in Nederland, heette de APO voor bijvoorbeeld de paprika’s dan ook wel de P8.

Vooral die afkorting APO was rond het jaar 2000 veel gehoord

Van die zogenoemde 8’en is niet zo heel veel terechtgekomen. Al hebben die gesprekken van toen sowieso hun rol gespeeld in de samenwerkingen binnen en tussen de huidige telersverenigingen in Nederland. De eerste echt grote afzetunie tussen Nederland en België laat nog steeds op zich wachten. Vooral in het fruit bestaan er wel al goede banden en ook officiële vérbanden.

Mogelijke hindernis

Deze UPO met twee partijen laat zich wellicht makkelijker samensmeden dan een APO met acht. Maar wat vooral interessant is om te volgen, is hoe zo’n unie de belangen van al die aan BelOrta en The Greenery leverende teeltbedrijven kan dienen en bevorderen. Dat gezamenlijk belang lijkt voor de hand te liggen, kijkend naar de internationale bundeling van inkoop. Maar tegelijkertijd is juist het feit dat de twee tuinbouwtitanen aan weerszijden van de grens bij elkaar zeker níét meer van hetzelfde zijn, ook een mogelijke hindernis voor een werkelijk effectieve verregaande samenwerking.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin