‘Afrikaanse tuinbouw niet laten vallen’

13-03-2018 | Laatste update op 08-08 | |
Foto: Rijk Zwaan
Foto: Rijk Zwaan

Europa moet meer doen om Afrikaanse fruit- en groenteteelt te ontwikkelen.

Dat moet Europa niet alleen doen door steun aan kleine bedrijven, maar ook door stimulering van grootschalige bedrijven die kunnen concurreren met de snelgroeiende bedrijven in Zuid-Amerika. Die oproep deed de Belgische Europarlementariër Louis Michel aan de Europese Commissie.

Duurzaamheidseisen

De Europese Commissie bevestigt dat ontwikkeling van de Afrikaanse tuinbouw belangrijk is voor de Afrikaanse werkgelegenheid en toekomstperspectieven voor jonge Afrikanen. Nu is 80% van de bedrijven in Afrika kleiner dan 2 hectare. Bovendien hebben Afrikaanse bedrijven moeite mee te komen op de Europese markt waar de duurzaamheidseisen alleen maar toenemen.

Tientallen miljoenen euro’s naar Afrika

De Europese Commissie heeft een breed programma voor ontwikkeling in Afrika, zoals het ‘Fit for Market’-programma om kleine bedrijven te helpen professionaliseren. Tot 2021 is daarvoor € 25 miljoen beschikbaar. De EU heeft een bananenprogramma waarvoor meer dan € 20 miljoen per jaar wordt ingezet. Een aantal kwaliteitsprogramma’s zoals PIP en EDES zijn evenwel al afgerond.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer