Doorgaan naar artikel

Aanzienlijk minder spruiten op de markt

Half december ligt de productie van spruiten landelijk gezien zo’n 30% lager dan wat gebruikelijk is. De prijzen handhaven zich nog op een goed niveau, maar het is afwachten of dat blijft voortduren. Het weer lijkt daarvoor de belangrijkste factor te zijn.

Half oktober was het beeld bij spruiten er een van lage producties, vrij lage prijzen en veel fijne spruiten. Half november waren de producties nog steeds aan de lage kant en de spruiten aan de fijne kant, maar de prijzen stegen naar een mooi niveau van 85 tot 90 cent voor de B-spruiten.

Half december zien we dat de producties wat aantrekken, omdat de percelen die nu aan de beurt zijn voor de pluk zich redelijk hebben kunnen herstellen na de moeizame start. Toch ligt het productieniveau landelijk gezien naar schatting nog steeds zo’n 30% lager dan wat gebruikelijk is. Het prijsniveau van de B-spruiten zit onverminderd rond die 90 cent, alhoewel het aan de vraagzijde in de afgelopen tien dagen toch wat moeizaam verliep.

Vriezen of dooien

De vraag is dan ook in hoeverre het huidige nog vrij goede prijsniveau zich in de komende week zal handhaven. Het liep al niet storm, maar de vraag lijkt nog wat af te nemen en de huidige weersomstandigheden stimuleren de verkoop van spruiten niet. Een prijshandhaving lijkt daarom grotendeels afhankelijk van de weersvoorspellingen en die zien er vooralsnog niet winters uit. Een kenner durft daarom geen voorspelling te doen welke kant het op zal gaan. “’Het kan vriezen, het kan dooien’, zeggen ze wel eens, dat geldt in dit geval ook voor de prijsvorming.”

Verbetering kwaliteit

Welke kant het ook opgaat, aan de kwaliteit hoeft het niet te liggen, want die is over het algemeen goed. In de regio’s die door de overvloedige neerslag het hardst getroffen werden, begint de kwaliteit duidelijk te verbeteren. Door het geringe wortelgestel hadden planten wel moeite om na de vorst weer aan de groei te gaan.

Duitse groothandelsprijzen

Op de Duitse groothandelsmarkten werd in de afgelopen twee weken voor Duitse spruiten gemiddeld € 1,77 per kilo betaald. Voor spruiten uit Nederland was dat zelfs € 1,94. Vorig jaar lag het prijsniveau in week 40 voor Duitse spruiten op € 1,13 en voor Nederlandse op € 1,09.

Spruiten in de supermarkt

In de prijsstelling bij de supermarkten zit nauwelijks verschil. Een zak met 500 gram ongeschoonde spruiten kost zowel bij Albert Heijn als Jumbo, Plus en Jan Linders 99 cent. Albert Heijn vraagt voor een zak van 350 gram geschoonde spruiten € 1,79. Bij Jumbo is zo’n zak 2 cent goedkoper.

Maak zelf prijsvergelijkingen van diverse gewassen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin