‘Zonnepanelen noemen wij het nieuwe asbest’

“Er zitten wel wat ‘slempplekkies’ in onze winterbloemkool”, meldt Kees Nieuweboer in het Friese Pietersbierum op 5 januari.

“We hebben regelmatig een flinke bui gehad. Dan trek je de grond, als dat gaat, op een gegeven moment wat dieper los met een trilschoffel, vingerwieder plus eg en dan krijg je er kort daarna weer een bui op. Dan denk je ‘was ik er maar vanaf gebleven’, maar ja dat heb je niet in de hand. Daardoor krijg je wel ongelijke banen. Ik heb het gisteren met Niels Botman van Syngenta nog bekeken. Ja, van een afstandje op de dijk dan hè. Ik mopper niet, ik zie hier in de omgeving ook veel mindere banen staan.”

‘Groninger windmolens’

Een paar weken geleden werden bij Nieuweboer op het bedrijf ‘Groninger windmolens’ geïnstalleerd. “Die leveren 54.000 kW per jaar en wij verbruiken 70.000 kW. We hebben voor windmolens gekozen in plaats van zonnepanelen. Zonnepanelen noemen wij ‘het nieuwe asbest’. Laatst is in Bergum een brand geweest en werden deeltjes van die zonnepanelen tot in een straal van 12 kilometer in weilanden teruggevonden. Bovendien zit in zonnepanelen silicium dat in mijnen met slavenarbeid gedolven moet worden.”

Gemak zoeken

De 68-jarige Nieuweboer gaat zijn teeltplan komend jaar niet veranderen. “Ik krijg ook AOW en ken je het gezegde ‘wie zijn gemak niet zoekt, is lui’? Dat is dus wat wij proberen te doen, het ieder jaar gemakkelijker maken en toch meer overhouden.”

Onkruid grootste probleem

Terugblikkend op 2021 vormde onkruid het grootste probleem. “In de winterbloemkool staat nu nog veel muur. Als het niet vriest, groeit dat spul gewoon door en wij kunnen er niets meer tegen beginnen. In het seizoen was het met 7 à 8 kilometer per uur ook ‘bunders maken’ als het goed was voor de mechanische onkruidbestrijding. Wel hebben we elke week gewoon kunnen planten, maar soms wel onder omstandigheden dat je denkt ‘wat ben ik hier nu aan het doen?’ Met de plantenkweker was afgesproken dat ze van 25 maart tot 5 à 10 augustus wekelijks planten leveren, dan moet je ze ook de grond in zien te krijgen.”

CMS-vrije rassen

In 2021 kon Nieuweboer ‘pittig door blijven oogsten’, in de drie voorgaande jaren ging dat meer met pieken en dalen. “Dat is lastig joh, je kunt proberen er iets tegen te doen door de rassenkeuze. Een ras als Kaspar is CMS-vrij, maar die heeft bij hitte last van tipburn. We hebben Guideline erbij gehaald, omdat die betrouwbaar is in zijn aantal groeidagen. In de biologische sector heb je natuurlijk mensen die alleen maar CMS-vrije rassen willen, maar als de handel moet kiezen tussen CMS-vrij of een ras met continuïteit, dan kiezen ze voor het laatste. Voor export is CMS-vrij verplicht, voor de binnenlandse handel geldt dat niet. Het allerbelangrijkste is een goede kwaliteit en een ‘knappe bak bloemkool’.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.