teeltgeluid

‘We mikken met verwarmde asperge op Pasen’

“Volgende week beginnen we met het zetten van minitunnels”, aldus Antonio van Beek in Terheijden (N.Br.) op 5 januari.

“Op 9 hectare met verwarming hebben we de ruggen tussen half en eind november al opgeploegd, daar moet dus eerst zwart-wit folie op en dan zetten we de minitunnels. In totaal moet er 30 hectare minitunnels met traditionele bogen komen te staan. Ieder moment dat het kan, moet je dus benutten voor ruggen trekken, folie leggen en tunnels plaatsen. Ik ben altijd weer blij als dat karwei achter de rug is. Dan word ik weer een stuk rustiger”, vertelt aspergeteler Antonio van Beek.

Dat we later willen beginnen met de oogst, komt niet door de gasprijzen

Personeel regelen

Verder is Van Beek met zijn Poolse medewerkster bezig met het regelen van personeel. “Daar zijn we bijtijds mee begonnen en ik moet zeggen; het ziet er op dit moment best goed uit. We hebben goede contacten en via die contacten kunnen we Poolse en naar het zich laat aanzien komend seizoen ook Bulgaarse mensen hierheen halen. Al dat regelen kost veel tijd, maar als je ziet dat het ook wat oplevert, is het goed.”

Kasasperges

De kasasperges lagen op 5 januari nog vlak. “Volgende week gaan we daar de ruggen maken en komt de folie erop. Ik denk dat ik half februari ga opstoken, dat is een beetje later dan we gewend zijn. Normaal beginnen we in de eerste week van maart in de kas te steken, nu moet dat tussen 10 en 15 maart. In de verwarmde minitunnels wil ik tussen 20 en 25 maart aan het steken zijn. Nee, dat we later willen beginnen met de oogst komt niet door de gasprijzen. Ik mik erop dat we net voor en rond Pasen veel verwarmde asperges hebben. Maar misschien zijn de niet verwarmde minitunnels ook wel vroeg dit jaar. Dat weet je nooit.”

Aanleg 2022

Eind maart/begin april is het plan om 7,5 hectare aan te gaan leggen; volgend jaar volgt op dat perceel nog eens 7,5 hectare. “Dat is ter vervanging van een aantal late percelen. De planten zijn besteld, het ras is Backlim, de rest moet nog gebeuren. Dat betekent diepploegen en spitten en ik wil er ook drainage aanleggen. Het is geen heel nat perceel, maar dat vind ik toch beter. Ik kies voor Backlim omdat het een makkelijk en betrouwbaar ras is. Bij dat ras kom je niet voor verrassingen te staan. En ik wil op één perceel ook maar één ras hebben staan. Dat werkt makkelijker met steken, want dan komt op zo’n perceel alles tegelijk. Anders blijf je heen en weer aan het rijden.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.