‘Spruiten vooral door de kilo’s een goed saldo’

Marco Bos in Biddinghuizen oogstte op vrijdag 5 februari zijn laatste spruiten van dit seizoen. “Dat is zoals we het bedacht hadden, misschien zelfs een weekje eerder. We konden heel het seizoen goed door plukken.”

Het laatste ras dat bij Bos door de spruitenplukker ging was Albarus. “Daar oogsten we met zo’n 24 ton per hectare nog redelijk wat kilo’s van.” Over heel het seizoen bekeken lukte dat ook goed. “Van Abacus hebben we in oktober 25 tot 30 ton geoogst en van Steadia in december circa 30 ton. Dat zijn ook onze twee hoofdrassen, die telen we al jaren en doen het goed op onze zware kleigrond. Ook van Martinus kwamen veel kilo’s. Cobelius viel dit jaar wat tegen in kilo’s en ook in de sortering. Die was aan de fijne kant. Platinus is bij ons zo’n 15 centimeter te lang geworden, daarom zijn ze ook wat gaan hangen. De kwaliteit was goed, maar ook die waren wat aan de fijne kant.”

Geen Hey Melis meer

Alleen het ras Hey Melis viel voor Bos door de mand. “Daar hebben we echt te weinig kilo’s van geplukt en met 60% A’tjes waren ze aan de fijne kant. Dat ras valt bij ons voor het komende seizoen af”, aldus Bos. Aangezien het areaal voor het komende seizoen gelijk blijft, betekent dat het ‘gat’ van Hey Melis met een lichte uitbreiding van (een deel van) de andere rassen wordt ingevuld.

Invloed storm

Gezien de producties die Bos haalde, pakte zijn bijbemesting in de week na half november met 225 kilo KAS per hectare op de Albarus en 150 kilo op de overige rassen die er nog stonden goed uit. “Het heeft ook invloed gehad op de hoeveelheid B’tjes. En nee, het is niet de reden dat Platinus te lang geworden is. Die was toen al aan de lange kant en is in een storm gaan hangen.”

Goede kwaliteit

Ook kwalitatief gezien was het een goed seizoen. “Hier hebben we weinig last van trips gehad. Door het niet echt winterse weer is er nauwelijks sprake van slijtage. Ook tussen de laatste spruiten zitten geen grauwe en de nachtvorst van -6 graden die we hier afgelopen zondag hebben gekregen, heeft geen invloed meer gehad”, stel Bos op 4 februari vast. In de laatste Albarus zit wel een beetje Xanthomonas op de onderste spruiten. “Daar is Albarus gevoelig voor en qua omstandigheden was het toen wel gunstig voor die bacterie. Met 9 graden overdag en buien zet Xanthomonas wel door, want die spat op vanaf de bodem.”

Stabiele markt

Met name door de geoogste tonnen spreekt Bos terugblikkend van een goed seizoen. “De prijzen hielden niet over, maar door de kilo’s halen we toch een goed saldo.” Alleen in het begin van het seizoen waren de prijzen iets hoger, daarna schommelde de prijs veelal rond de 45 cent per kilo. “Soms wat hoger, soms wat lager, maar eigenlijk kun je spreken van een heel stabiele markt. Ik zet mijn spruiten af via Oxin Growers, ik vertrouw erop dat ze er het maximale uit hebben gehaald.”

Auteur Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.