Doorgaan naar artikel

‘De spruitenmarkt was steeds goed in balans’

“De spruiten zijn naarmate het seizoen vorderde, steeds kleiner geworden”, constateert Kasper Kleijwegt in Mijnsheerenland (Z.-H.) op 7 februari. Een dag eerder oogstte hij het laatste perceel met het ras Albarus.

“Begin december oogstten we nog Gigantus. Daarna kwamen Steadia en Trimstar. Het hele seizoen hebben we twee weken voor op schema gelopen en het seizoen zit er nu dus ook twee weken eerder al op.” Begin december sprak hij ook al van een fijnere sortering.

Houdbaarheid niet best

De houdbaarheid van de gewassen was dit jaar niet best vanwege de aanhoudende regen vanaf oktober wat ook leidde tot slechte beworteling. Hij vervolgt: “De kou in januari deed het gewas ook geen goed. We hadden een paar nachten -7 graden, lekker om te schaatsen, maar niet voor de spruiten. Die hebben er wel schade door opgelopen. Ook ging het gewas daarna significant achteruit.

Goede prijzen, minder productie

Dat het seizoen er al opzit, betreurt hij niet. “De prijzen waren goed. De prijs voor de fijne A’tjes is ook nog wat aangetrokken richting die van de B’tjes. De markt was steeds goed in balans. Maar met carnaval en de voorjaarsvakantie in aantocht, zal het niet zo mooi blijven.” Kleijwegt stelt dat het jaar financieel gezien beter was dan gemiddeld genomen, maar niet zo mooi als de hoge prijzen doen vermoeden. De gemiddelde productie lag begin december op 20 ton per hectare en hij eindigde met 15 à 16 ton.

Groenbemesters inzaaien

De komende weken worden besteed aan het schoonmaken en onderhouden van machines. Als de grond het toelaat, moet er nog geploegd worden en zaait Kleijwegt zomertarwe in. Op een ander deel wordt in april luzerne gezaaid. Spruitkool zit in een teeltplan met tarwe en aardappelen, daarnaast maakt hij gebruik van huurland. Sinds enkele jaren zijn meerdere percelen ook in de winter bedekt met een groenbemester.

Kleijwegt: “Dat heeft zeker voordelen voor het vasthouden van voeding en de structuur, maar dat er meer biodiversiteit in de bodem zit – en dan hopen we op natuurlijke vijanden – dat hebben we nog niet kunnen vaststellen. Een nadeel is de toenemende slakkendruk.” Met een cultivator wordt de groenbemester door de bovengrond gewerkt. Kleijwegt heeft voorop de plantmachine een frees en ervaart daardoor geen problemen hiervan bij het planten.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kasper Kleijwegt

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin