weblog

‘Aspergeseizoen 2020 verliep verbazingwekkend’

Zo’n bijzonder seizoen als 2020 heb ik nog niet eerder meegemaakt. Net toen we begonnen met de oogst van de eerste kasasperges, doken de eerste coronaberichten op.

Tijdens de piek van die oogst, zakte de prijs compleet in. De horeca-afname viel weg en de retail stopte met inkopen. Onze eigen winkel durfden we niet te openen. Als klap op de vuurpijl belden onze mensen vanuit Polen met de mededeling dat ze niet durfden te komen. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een rampzalig seizoen. We moesten nog folie over de asperges leggen, daar durfden we niet aan te beginnen.

Winkel heropend; wat ons toen overkwam!

Een week later veranderde alles. Poolse jeugd vroeg om ze mochten komen werken en de prijzen trokken aan. We zijn toen voorzichtig gestart met folie leggen, op basis van het aantal stekers dat zich meldde. Net voor Pasen schoot de prijs omhoog en trok de vraag flink aan. We hebben onze winkel geopend. Wat ons toen overkwam! Zo veel klanten, die ook daarna regelmatig terugkwamen voor herhalingsaankopen,

We hebben trouwens niet alles geoogst, een paar jonge velden zijn blijven liggen en de groene asperges hebben we tot 20 mei steeds geklepeld. Uit Spanje kwamen groene asperges voor een appel en een ei. Uiteindelijk trok de prijs tot mijn verbazing alsnog aan.

Aanzienlijk hogere arbeidskosten

We hebben nu de arbeidskosten in beeld, die waren aanzienlijk hoger dan in ander jaren: we reden soms met drie auto’s voor acht personen. Het sorteren ging met minder mensen en daardoor langzamer. Meer jeugd geeft ook meer kopzorgen.

Vier mensen tegelijk ziek. Het zal toch niet ...

Op het laatst meldden zich ineens vier mensen tegelijk ziek, net in de week dat de vleesverwerkers in het nieuws waren vanwege corona. ‘Het zal bij ons toch ook niet …’, was de eerste gedachte. De heren bleken een nachtje doorgehaald te hebben.

Al met al hebben we een redelijk goed seizoen gedraaid. Wie had in maart ooit kunnen denken dat we nu deze conclusie zouden trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.