teeltgeluid

‘Alsof er een rupsenbom viel’

Mart Boender in Piershil heeft momenteel weinig insectendruk in zijn bladgewassen.

“Ik mag niet klagen”, reageerde Mart Boender in Piershil midden vorige week over de afzet van zijn lollo bionda, lollo rossa en eikenbladsla. Het zijn net deze producten die populair zijn bij foodproviders en in de horeca. “Mijn afnemers laten me niet vallen, dat is prettig.” Of de vakantieperiode, met meer horeca-activiteit, zorgt voor een opleving van de vraag naar zijn producten, is twijfelachtig. “Vorige week was de eerste vakantieweek, die was moeizaam. Ik moet nog zien of het de komende tijd beter wordt.”

Laat raak

Teelttechnisch gezien viel met name op dat de eerste vlinders in vergelijking met andere jaren relatief laat te zien waren, wel gevolgd door een razendsnel oplopend aantal rupsen. “Dat speelde vier à vijf weken geleden, alsof er een rupsenbom viel. Je zag tijden niets en ineens waren ze er. We zijn er niet door in de problemen gekomen, maar het viel wel op.”

Momenteel is de insectendruk laag, zowel van rupsen als van luis. ”Dat hebben we onder controle. Het is nu vooral opletten voor valse meeldauw, vanwege de vochtige, relatief koude nachten en de scherpe omstandigheden overdag.”

Vocht

De neerslaghoeveelheden zijn tot nu toe meegevallen. “Maar er is in één keer zo veel gevallen dat daarna de bovengrond keihard was. We moesten toen beregenen om te kunnen schoffelen. Vanmorgen hebben we voor het eerst weer beregend, anderhalve week na de laatste regenbuien.”

Schema

Het plantwerk ligt nu op een schema van een week, vanaf volgende week volgen twee of drie plantingen per week. De laatste planting gaat rond 19 augustus de grond in. Deze latere teelten volgen allemaal na een eerdere bladgewassenteelt. Voorafgaand aan een volgteelt wordt de grond gefreesd en volgt een bemesting met 300 kilo KAS per hectare. Vervolgens wordt gewoeld en wordt de grond met een kopeg plantklaar gelegd.

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.