Doorgaan naar artikel

‘We zijn wel uitgeweken naar een hoger perceel’

De in de venkelteelt gespecialiseerde Joop Litjens teelt zijn venkel dit jaar voor het eerst in samenwerking met Johan Tielen van Tielen Groenten uit America. De verwerking van circa 60 hectare venkel gebeurt nog steeds op het bedrijf van Litjens in Leunen. Beide bedrijven zijn lid van de telerscoöperatie Fossa Eugenia.

“Ik ben inmiddels 57. Wij hebben geen opvolger en we stonden voor de keuze of we nog zouden gaan investeren in nieuwe ontwikkelingen. Ook zijn er wat minder leuke kanten aan het vak, zoals arbeidszaken en certificering. We hebben alles voor onszelf eens goed op een rijtje gezet en uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een samenwerkingsverband voor de komende jaren met Tielen Groenten. Ik blijf voorlopig verantwoordelijk voor de teelt, geleidelijk kan dat gaan veranderen en zou ik mijn ervaring kunnen gaan overdragen”, schetst Litjens het toekomstbeeld. “Johan gaat zich vooral richten op de verwerking en de afzet. Zo hebben we de taken mooi verdeeld.”

Tussen de buien door

Het was de bedoeling eind februari (week 9) te starten met planten, maar gezien de bodemgesteldheid werd dat een week later. “Toen was het goed genoeg opgedroogd om te kunnen planten. Wel zijn we uitgeweken naar een ander, hoger perceel omdat we daar al aan de slag konden. In week 10 en 11 hebben we in totaal vier keer kunnen planten. Toen begon het weer te regenen, bij de volgende plantingen was het dan ook een kwestie van ‘tussen de buien door’ en kunnen we vandaag niet planten dan morgen of overmorgen maar. Toch zitten we al met al op schema en hebben we er inmiddels 12 plantingen inzitten. Deze week volgen de laatste twee die nog onder vliesdoek komen te liggen”, aldus Litjens op 16 april.

Ik geef bij de vroege teelten wat extra zwavel voor een betere stikstofbenutting

Onkruid en bemesting

Direct na het planten voert Litjens een onkruidbestrijding uit met Centium plus Stomp. Vervolgens legt hij het vliesdoek. Bij het planten bestond de bemesting uit Novurea S. Die meststof bevat 38% stikstof en 7,5% zwavel. “Ik geef bij de vroege teelten wat extra zwavel voor een betere stikstofbenutting.” Het ras voor de vroege plantingen is Solaris.

Vochtige ondergrond

In Noord-Limburg draaien inmiddels al weer haspels om te zorgen dat net geplante planten goed aan de groei gaan in een alweer wat droge bovengrond. Bij de venkel van Litjens was dat nog niet aan de orde. “Nee, als de planten diep genoeg staan, zitten ze al snel in vochtige grond en sluit dat mooi aan. Dan is het echt nog niet nodig om na te beregenen. Hier heeft het gisteren en vandaag ook weer behoorlijk geregend, dus wij zijn blij als we morgen weer zouden kunnen planten.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Joop Litjens
Joop Litjens

Venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin