Doorgaan naar artikel

‘Ik ploeg nooit voor spruiten’

Bos verkoopt zijn spruiten, met de oogst tot februari, via Oxin Growers. Deze telerscoöperatie ontstond eind vorig jaar uit de fusie van de coöperaties Best of Four en Van Nature. “Dit jaar plukten we de laatste spruiten op 29 januari. Dat is ook wel eens de eerste week van februari, maar dan moet het wel klaar zijn. Anders rol je zonder onderbreking van het ene in het andere seizoen. Ik wil ook nog even rust hebben.”

Dat geeft ook ruimte om de plukmachine weer klaar te zetten voor over ruim een halfjaar. “Er hoeven geen gekke dingen aan te gebeuren. Het is vooral een kwestie van nakijken, wat lagers vervangen, olie verversen en nieuwe filters erop.”

Platines voor Albarus

Bos sloot het voorbije seizoen af met het ras Platines van Syngenta. “Dat is goed bevallen, met minder last van trips dan met Albarus. Albarus geeft wat lossere spruiten, waardoor tripsen tussen de buitenste blaadjes kunnen kruipen. Albarus geeft ook zoete spruiten, dat maakt het ras ook aantrekkelijk voor trips. Platines is juist heel vast, met een traditionele smaak.”

Marco Bos probeert rond 1 februari klaar te zijn met de spruitenpluk. Dat geeft even wat rust en de tijd om zijn spruitenplukker gereed te maken voordat het voorjaarswerk weer begint. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Marco Bos probeert rond 1 februari klaar te zijn met de spruitenpluk. Dat geeft even wat rust en de tijd om zijn spruitenplukker gereed te maken voordat het voorjaarswerk weer begint. – Foto: Ton Kastermans Fotografie

Start nieuwe seizoen

Volgens de planning is 1 april de eerste dag van het nieuwe seizoen, met de levering van de eerste planten van plantenkwekerij Noordhoek. Ze komen op een perceel waar vorig jaar aardappelen stonden. “Spruiten na aardappelen, dat is altijd de volgorde. Ik kon eind oktober rooien, de volgende dag is het perceel gewoeld. Er is dus niet in geknoeid. Het plantwerk gaat met een Ferrari, met een frontfrees voorop de trekker. Mocht er wat aardappelloof liggen, dan wordt dat volledig kort geslagen.”

Zouden de planten 10 april de grond in gaan, dan is dat nog op tijd

De eerste planting wordt het ras Abacus. “Wat mij betreft hoeven we niet direct al aan de gang. De afgelopen twee weken is hier nog 70 millimeter neerslag gevallen. Zouden de planten 10 april de grond in gaan, dan is dat nog op tijd.”

Grondbewerking

De ploeg wordt in principe alleen ingezet na wintergerst en na spruiten. Na wintergerst om de groenbemester er goed onder te krijgen en om zeker te zijn van voldoende losse grond voor de na de gerst volgende aardappelteelt. Spruitenland wordt geploegd vanwege de achtergebleven stammen, behalve als het weer niet mee wil werken zoals dit voorjaar het geval lijkt te zijn. “Er ligt nog anderhalve hectare te wachten. Wellicht dat ik dat stuk woel, gevolgd door zomergerst.”

Behalve na aardappelen wordt ook gewoeld na een rondje uien. Na zomertarwe blijft de bewerking beperkt tot het los trekken van de grond. “Niet-kerend grondbewerken deed ik in Hazerswoude al, ook toen voorafgaand aan spruiten.”

Geen reden tot ploegen

De argumenten om de hoofdgrondbewerking altijd kerend uit te voeren, zijn wat Bos betreft niet aan de orde. “Ik zie geen enkele reden om te ploegen. De grond bestaat uit een kleidek van een meter dikte, met natuurlijke scheuren die er bij de inpoldering ook al in zaten. Neerslag zakt zo vlot weg. Het aandeel scheuren wordt overigens wel steeds kleiner.” De grond kerend omzetten om zoveel mogelijk slakken te begraven, is wat Bos betreft ook niet nodig. “De grond ligt na het woelen beter gesloten dan na ploegen, maar ik heb eerlijk gezegd ook nog niet veel slakken gezien. Ik kan dat niet verklaren, want ik teel al met al behoorlijk wat groenbemesters.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Marco Bos

Spruitenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin