‘Mensen hebben me al gebeld voor asperges’

"We zitten te wachten op ander weer. Voor het plaatsen van de minitunnels hebben we nog geen kans gehad", maakt Jan van Gerven duidelijk.

In Oirschot viel op maandag 8 februari opnieuw behoorlijk wat neerslag. "Iedereen praat van een vroeg voorjaar, maar daar ben ik nog niet zo zeker van. Zolang het zo nat is, kunnen we niet opploegen en ook geen tunnels zetten. De bodemtemperatuur is weliswaar 7 graden Celsius, maar verder opwarmen doet de grond op dit moment niet. Gijnlim heeft toch 9 en andere rassen 11 graden nodig willen ze actief worden. Het is wel zo dat als we eenmaal tunnels gezet hebben, de temperatuur met wat zon in een paar dagen snel kan oplopen."

Energieverspilling door de natuur

Of zijn asperges met kerst al actief waren, heeft Van Gerven niet gecontroleerd. "We hebben niet gegraven, maar er zullen er best zijn uitgelopen. Dat kost de plant toch energie, dus ik hoop dat we niet te veel kilo's gaan inleveren. Dit weer is toch tegen de natuur in. De plant moet rust krijgen door een flinke vorstperiode. Vorig jaar was dat ook niet zo, toen hebben we dat gemerkt aan de stengeldikte. Het lijkt allemaal heel mooi, er zijn al mensen die me gebeld hebben wanneer ze asperges kunnen komen kopen. Ik zeg dan maar dat het toch wel pas rond 1 april zal zijn."

Pleksgewijs bekalken na bodemscan

Het perceel van 7,2 hectare waarop de nieuwe aanplant komt, heeft een bodemscan ondergaan, uitgevoerd door Agrifirm. De pH bleek te variëren van 4,8 tot 5,8. "Voorheen zou je een grondmonster hebben gestoken en op een pH van 5,3 zijn uitgekomen. Als je dan gaat bekalken dan krijgen de hoeken met de hoge pH te veel en waar de pH te laag is komt te weinig. Ik hoop dat we vrijdag op het perceel kunnen, zodat de loonwerker kan bekalken. Dat doet hij op GPS, zodat hij de hoeveelheid pleksgewijs kan aanpassen aan de hoogte van de pH", aldus Van Gerven op 10 februari. De werkwijze wordt bekalken, ploegen en nogmaals bekalken. Dan volgt compost met spoorelementen en vervolgens wordt de grond diep gespit. Eind maart/begin april gaan de planten de grond in met een tweerijige plantmachine.

Of registreer je om te kunnen reageren.