‘Afzet richting verse markt zien te behouden’

Chris van der Sterre in Bleiswijk heeft zijn rassenkeuze nog niet op een rij. "Nautic zal wel het belangrijkste ras worden, Steadia zal wel blijven. Verder denk ik aan Abacus, Albarus en aan een nieuw laat ras van Bejo. Ik hoef ze niet allemaal, ik ga daaruit een keuze maken. Ik denk wel dat Neptuno in ieder geval voor mij afvalt."

Wat nog meespeelt als biologische teler is dat voor niet biologisch veredelde en vermeerderde rassen bij Skal een ontheffing moet worden aangevraagd. "Dat geldt voor Abacus, Albarus en Steadia. Hoe dat zit met dat ras van Bejo weet ik nog niet, maar het kan zijn dat die wel uit biologisch veredelde ouderlijnen is vermeerderd." Nautic is in ieder geval een ras dat voldoet aan de biologische eisen.

Biologisch is groeimarkt

De afzetkanalen zullen in 2016 weinig veranderen en wat ook blijft is de afzet naar de industrie. "Als je ze op de verse markt niet kwijt kunt, is dat een goed alternatief. Je moet natuurlijk wel van te voren afspraken maken over wanneer je hoeveel levert. Als je 4 hectare afspreekt, nemen ze 4 hectare af. Als op dat moment met 5 hectare zit, hangt het van de marktsituatie af. Als ze om spruiten zitten te springen, willen ze die toch wel hebben. Als dat niet zo is, moet je andere kanalen zien te vinden. Maar ons hoofddoel is een goede afzet richting de verse markt zien te behouden. Ik teken voor een resultaat als van het afgelopen seizoen. In een groeimarkt als biologische spruiten zou dat moeten lukken."

Kans op ritnaalden en emelten

Van der Sterre heeft zijn percelen sinds december geploegd liggen. "Het is fijn dat het een paar nachten gevroren heeft. De grond ligt grof, dus de vorst dringt dan al snel een centimeter of vijf de grond in. Dat is goed voor de structuur." Omdat de spruiten op gescheurd grasland komen, is de kans op ritnaalden en emelten groot. "Het enige wat ik daartegen kan doen, is laat planten. Na 15 mei is de eerste generatie emelten al verpopt en uitgevlogen. Als je daarna plant, heb je van die in ieder geval geen last. Verder is het hopen dat het goed gaat. Vorig jaar viel het erg mee, vanwege het droge voorjaar. Dan gaan er al veel in de grond dood, omdat ze niet door die droge laag heen komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.