laatste update:14 sep 2013

‘Straks ineens heel veel bloemkool’

“We lopen zo’n beetje een week achter met de oogst”, meldt Roel Bakker in Wervershoof.

“Door de hitte tijdens de periode van de koolaanleg is er sprake van uitstel. We oogsten nu de percelen ook in vier tot vijf keer weg, vanwege de ongelijke stand. Daarbij oogsten we wel steeds 6’en en in de laatste ronde snijden we de 8’en nog mee.” Omdat dit verschijnsel bij iedere bloemkoolteler momenteel speelt, liggen de prijzen met 70 tot 75 cent per stuk op een mooi niveau. “Jammer dus, dat je er niet meer kunt snijden, maar aan de andere kant compenseert het wel.”

Stilte voor de storm

Bakker ziet de huidige situatie als stilte voor de storm. “Wat we nu nog niet kunnen oogsten, komt straks allemaal tegelijk. Dan is er ineens dus heel veel bloemkool. Bij een ras als Fremont speelde dat niet zo, dat ras groeide onder dit soort omstandigheden redelijk goed door. Maar ja, dat ras is er niet meer.”

Koolmotje onder controle

Over de kwaliteit is Bakker goed te spreken. “De kolen zijn mooi wit en vast.  De gewassen staan er ook goed bij.” Tegen schimmels werd in week 35 de eerste behandeling uitgevoerd met Amistar Top. De druk van het koolmotje was enorm, maar in de week van 9 september is dat behoorlijk afgenomen. "We hebben er veel tegen moeten spuiten, maar nu is het onder controle.”

Haspels eindelijk opbergen

In de afgelopen periode had hij het ook druk met beregenen. “We zijn niet vaak zo laat in het seizoen nog in de weer geweest met  de haspels. Het afgelopen weekend viel hier 25 millimeter en daarna zijn er nog een paar buitjes gevallen. Nu kunnen de haspels dus in de winterstalling.”

Drie goede rassen

De rassen waarin Bakker snijdt zijn Korlanu, Klarina en Aerospace. “Die voldoen alle drie goed.” Voorlopig zijn het deze rassen die de klok slaan, later komen rassen als Faraday, Lisboa en Balboa in beeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.