‘Bedrijfsresultaat verbeteren door constante kwaliteit’

Belgische telers willen hun bedrijfsresultaat verbeteren door constant hoge kwaliteit te leveren en niet door het areaal uit te breiden. Volgens Paul Demyttenaere is een goede samenwerking tussen telers hierbij van groot belang.

De afgedekte prei in West-Vlaanderen heeft volgens Paul Demyttenaere in Zonnebeke geen nadelige gevolgen van de vorst gehad. Het vroor in de regio tot 15 graden, gemeten net boven de sneeuw. Een klein gedeelte werd niet afgedekt en daar vertoont het blad witverkleuring, maar kapot gevroren is er niets. “In het uiterste geval kan die prei na de hergroei nog dwars in de kist geleverd worden.”

Naweeën houden aan

Op veiling REO kwamen in december en januari niet de gebruikelijke volumes. “We blijven de naweeën van de vele neerslag houden; er viel 1.200 millimeter ten opzichte van gemiddeld 800 à 900, maar er zijn wel grote plaatselijke verschillen. Daardoor zit de productie 10 tot 20% lager dan gebruikelijk, terwijl we er vorig seizoen 10 tot 15% boven zaten. Bovendien wordt gezegd dat het areaal is gedaald.”


Nog een bespuiting

Op 29 januari was het in Zonnebeke droog en zonnig en verwijderde Demyttenaere de afdekking van een aantal percelen om het gewas te behandelen tegen papiervlekkenziekte en roest. “Het is ongebruikelijk, maar wel nodig. Dat komt omdat we door het natte weer nooit optimale spuitomstandigheden hebben gehad. Het gewas was nooit droog, als je al met de trekker op het veld kon. We hebben zeker twee behandelingen minder uitgevoerd dan dat we hadden willen doen. Ondanks de vorst blijven die schimmels sluimerend aanwezig en bij deze temperaturen kunnen ze zich snel ontwikkelen.”


Peidooi voor kwaliteit

Demyttenaere houdt nog een pleidooi voor kwaliteit. “In België zijn we met afzetorganisaties en studiegroepen bezig om kwaliteit nog meer onder de aandacht van de telers te brengen. De insteek is om het bedrijfsresultaat te verbeteren door constant hoge kwaliteit te leveren en niet door het areaal uit te breiden. ‘Less is more’, zal ik maar zeggen. We hebben in België een naam op gebied van kwaliteit, maar we moeten niet stilzitten, want in onze exportlanden zitten ze ook niet stil. We moeten ook blijven samenwerken; in ieder geval als Belgische telers, maar misschien ook wel met Nederlandse telers. Ik weet dat het een lastig onderwerp is, maar we moeten er oog voor blijven houden in ons eigen belang. Er zijn niet zoveel afnemers meer en die worden steeds groter. Ze gaan shoppen en proberen ons tegen elkaar uit te spelen. Dat moeten we als telersverenigingen zien te voorkomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.