2 reacties

Poorten Floriade gesloten; boeken nog niet

De Floriade sloot begin oktober de poorten waar ruim 2 miljoen bezoekers door binnenkwamen. Het vooraf gestelde doel was om quitte te spelen.

Tot begin mei heeft de directie de tijd om ook de boeken te sluiten, maar inmiddels staan ze onder curatele en vallen er steeds meer lijken uit de kast.

Met de voorzichtige inschatting van 2 miljoen bezoekers zou de eerste Floriade buiten de Randstad ook de eerste Floriade worden die met zwarte cijfers in plaats van rode cijfers zou eindigen. In tegenstelling tot de verwachtingen bij dat wel bereikte doel zijn die zwarte eindcijfers, nóg niet dieprood, maar dan toch zeker inktzwart geworden.

De bezoekers hebben te weinig geconsumeerd en er zijn er te veel met het openbaar vervoer gekomen. Tja. Zijn de bezoekers een keer duurzaam bezig - wat helemaal in het thema van de Floriade past - dan haalt de organisatie de begroting voor het parkeergeld niet. En, ja, hadden die 2 miljoen bezoekers allemaal 5 euro meer uitgegeven, dan was het probleem er ook niet geweest, maar zo is het nou eenmaal niet.

Aan de andere kant heeft de regio Venlo inmiddels 12 miljoen euro beschikbaar gesteld om alle gaten te dichten. In ruil daarvoor moet de directie dan wel bij alle uitgaven boven de 1.000 euro om goedkeuring vragen. De strik van Paul Beck zal van deze onder curatelestelling spontaan krullen.

De voormalig directeur van de Efteling raakt trouwens steeds meer verstrikt in de financiële afhandeling van de Floriade en daarbij vallen nog meer lijken uit de kast, waarvan je als buitenstaander zou zeggen dat dergelijke zaken op een wereldtentoonstelling vooraf goed afgesproken zijn.

De directie ligt inmiddels in de clinch met congresbureau CommGres over een nog openstaande rekening van 4 ton en cateraar Sodexo moet volgens de directie nog een half miljoen afdragen aan de organisatie, terwijl de cateraar stelt dat het slechts om enkele tonnen gaat. Het gaat dan om verschil van inzicht voor wat betreft ‘afdracht van banqueting’.

Kortom, de directie van de Floriade wekt zeker de schijn er nu alles aan te doen om toch vooral maar een zo positief mogelijk resultaat te kunnen boeken als de organisatie in mei definitief wordt opgeheven.

Maar goed, de genoemde tonnen staan natuurlijk in geen enkele verhouding tot het tekort van 9 miljoen; een bedrag dat de directie dan ook weer bestrijdt, omdat in het voorjaar van 2013 pas de definitieve balans kan worden opgemaakt als ook bekend is wat er nog aan gelden terugkomt rond (de tot op heden tegenvallende) investeringen in onroerend goed.

Het meest schrijnende is dat directeur Paul Beck nu vooral niet reageert in de media en hij de betrokken gemeenteambtenaren ten tijde van de Floriade zelfs heeft gedreigd met stappen als zij iets bekend zouden maken omtrent de financiële handel en wandel van de Floriade. Terwijl die gemeenteambtenaren toch de verantwoording dragen over het gemeenschapsgeld dat de betrokken gemeenten Venlo, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venray en Bergen in het evenement gestoken hebben.
Gedeputeerde Jan Loonen van de gemeente Venray meldde in de week voor Kerstmis tijdens een persbijeenkomst dat hoofdsponsor Rabobank per 1-1-2013 het dossier Floriade sluit, maar liet na afloop van de bijeenkomst weten dat hij dat beter niet had kunnen zeggen.

Voor de Rabobank is het boek Floriade dus inmiddels gesloten, voor Beck en de zijnen voorlopig nog niet. En wie weet wat er nog meer uit die kast komt vallen. Maar misschien kan Beck dan die hoofdsponsor nog eens bellen, want die hebben daar in de hoedanigheid van sponsoring van een wielerploeg al enige ervaring mee. Ik realiseer me trouwens nu pas dat Michael Boogerd tijdens de persmeeting voorafgaand aan de officiële opening van de Floriade ‘natuurlijk’ op kop reed van het peloton fietsers op speciale Floriade-fietsen… Hij zal toch geen doping… maar dat zijn insinuaties waarover Beck zich in ieder geval niet druk hoeft te maken.

Nu nog kijken of er een bonus aan de organisatie wordt uitgekeerd als de boeken definitief gesloten zijn, want Beck heeft daar nog geen definitief standpunt over ingenomen. Maar dat zou toch echt te gek voor woorden zijn!

Laatste reacties

  • Ron Hoeijmakers

    Ja en dan lappen ze de regels met betrekking tot knolcyperus ook nog aan de laars met mede weten van produktschap akkkerbouw en tuinbouw
    Allemaal opsluiten de boeven

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.